Å være sterk kommer i mange former

Jeg hører og leser stadig; Du er sterk, dette klarer du. Du er flink, stå på, du kommer deg igjennom. Bare å ta seg sammen, ja orden er mange…… «Be strong and held your head up high, don’t give up without a fight», synger Christian Ingebrigtsen. Men hva er å være sterk, egentlig?

Hva vil det si å være sterk?

Det er så mange som skal være sterke, vise muskler og holde ut. De ønsker å være flinke og står på, biter tennene sammen, kommer seg opp igjen. Kanskje går det bra for en stund, men mulighetene er store for at vonde og vanskelige følelser innhenter dem og det kan være vanskelig å forstå hvorfor de føler det de gjør. Men de står på, reiser seg, tar seg sammen. Det er å være svak om man ikke får det til, eller? Tenker ikke over at det kan være for mye. For hva er for mye og er det når vi tar oss sammen at vi er sterke?

Følelsene er din venn

Hverdagens stress og press kan bli for mye om vi ikke tar vare på oss selv. For om vi begynner å kjenne på indre uro, stress, nedstemthet, angst og andre vanskelige følelser som dukker opp kan det være lurt å stoppe opp.

Vi kan ikke legge lokk på følelsene våre, ignorere dem. De er der for vårt beste. De vil fortelle oss noe. De ønsker ikke å bli ignorert, men vil at vi skal forstå hvorfor de har kommet. De ønsker å lære eller vise oss noe. Fortelle en historie eller en lære. Ta det som et signal når det dukker opp en følelse du ikke har kjent på før. Hva ønsker den å fortelle deg?

Om du hadde en venn som kom på besøk for å fortelle deg noe som han ønsket å lære bort eller han så på som viktig, ville du da ha ignorert ham? Sannsynligvis ikke.

Hva kan du lære?

Mange bruker medisiner eller rusmidler for å føle seg litt bedre. Selv har jeg ikke brukt antidepressiva eller alkohol for å få det bedre. «Da har du vært flink», var en kommentar jeg fikk her for en stund tilbake. (vedkommende hadde selv tydd til alkohol når livet ble tøft, nå rusfri) Javel tenkte jeg og følte meg heller heldig fordi jeg hadde lært meg at det var andre muligheter. Vi kan møte følelsene våre, bli kjent med og forstå hva som ligger bakenfor.

Om vi bruker medisiner for å døyve våre følelser, nummer vi bare de ut og vil aldri komme i kontakt med emosjonen og forstå hvorfor vi har det sånn. For hva kan ligge bak den følelsen som står og banker på. Det er den vi må finne ut av. Den vi må bli bedre kjent med. 

Det blir som en ny eller gammel venn som kommer på besøk, eller det er lenge siden du har sett. Du må ta deg tid til å bli kjent med på nytt eller være mer til stede for å gjenoppta kontakten som en gang var der. 

Følelsene våre er der for en grunn. Når vi hopper bukk over det vi kjenner på og tror at vi må være sterke, det er forventet, så er det akkurat sterk man føler man må være – og sterk det er å klatre opp, sette seg på hesten og fortsette som før? Men om du fortsetter som før – hva har du da lært. Har du blitt kjent med følelsen som oppsto og gått bakenfor eller har du ignorert den og tatt deg sammen?

Hva om det er en annen måte å være sterk på

Kanskje det å være sterk er å vise sin sårbarhet. Vise følelser. Tørre å vise frem sin sensitivitet. For meg var det akkurat det som skjedde. Jeg turte å face min sårbarhet, jeg følte meg liten og var deprimert ja, men det var når jeg tok følelsene mine på alvor, at resultatene kom. Jeg fant rotårsaken til hvorfor jeg hadde alle disse vanskelige og vonde følelsene og fikk ryddet opp på innsiden. (Du kan lese Litt om meg her)

hva vil det si å være sterk?

Vi kan ikke legge lokk på, ignorere og bare reise oss igjen uten å forstå de forskjellige følelsene vi kjenner på. 

Angst, depresjon, frykter, nedstemthet, dårlig selvfølelse….. alt er følelser du kan bli kjent med. Lære deg å se på de som en venn som kommer på besøk med et budskap. Det er noe du skal lære – som gir deg innsikt og større forståelse av livet du lever og har levd. Tidligere opplevelser setter seg i kroppen og om du hele tiden ignorerer, eller ikke vil kjenne på følelsen som oppstår i kroppen, vil vondter slå ut på et eller annet tidspunkt. Være seg fysiske plager eller depresjon, angst, utbrent osv. 

Mange er ute etter kvikkfiks, bare fiks meg. Men det er ikke bestandig så enkelt. Vi må forstå oss selv og følelsene våre. Vende blikket innover og lære oss selv å kjenne. Der inne er magien og friheten.

Anett-Kristin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen