Føler du det er vanskelig å finne nye venner i voksen alder? Savner du venner som du kan gjøre aktiviteter med, reise på tur med og ha fortrolige samtaler med?
Vennskap er noe vi bygger automatisk fra vi er små. Gjennom barnehage, skole, utdanning, jobb og familieliv. Etter hvert som vi blir eldre, er vi mer hjemme og mange av de naturlige møteplassene blir færre. Livet kan føles litt tomt og uten innhold. Det kan være vanskelig å finne nye venner i voksen alder. Alle er ikke like utadvendte og for noen er det kanskje vanskelig å innrømme at man ønsker seg nye venner. Venner man har felles interesse med og kan gjøre aktiviteter med.
Føler du livet er litt tomt. Kanskje har du følt på ensomhet, alene eller sammen med andre. For man kan også føle på ensomhet i et fellesskap om man ikke har en felles interesse.
Vær åpen og ta intiativ
For å bli kjent med nye mennesker handler det om å ta initiativ og være åpen om at man ønsker seg nye venner og nytt innhold i livet. Det er mange som har det som deg – det gjelder å finne hverandre. Det er viktig for helsa vår å ha andre mennesker å være sosiale med. Vi trenger innhold i livet for å kjenne på livsglede og utvikle oss som mennesker.
Det er ved forskjellige overganger i livet vi kan merke at livet er i endring og man kanskje trenger nye venner. Det kan være samlivsbrudd, Når ungene blir store, Kanskje flytter du på deg eller venner flytter. Kanskje opplever du dødsfall, eller slutter i jobben din og går av med pensjon. Da kan livet føles litt tomt.
Gjennom internett og/eller sosiale medier kan du få nye venner om du lærer deg til å bruke det riktig, forteller Ann Katrin Johansen som har gjort det til en heltidsjobb med å hjelpe mennesker til å finne venner i voksen alder.
Mange voksne mennesker er på Facebook fra 45 år og oppover. 87% har en Facebook-profil, men ikke alle vet hvordan de skal bruke den for å få nye venner, sier Ann Katrin.
Få nye venner i voksen alder gjennom Sosiale medier
Ann-Katrin er genuint interessert i å hjelpe andre til å få flere venner i voksen alder slik at de får et innholdsrikt liv. Hun lærer bort hvordan man kan bruke Facebook og sosiale medier for å komme i kontakt med andre mennesker.
Mange har en Fb-profil, men bruker den feil om de ønsker seg nye venner mener hun. Folk tror de er sosiale fordi de har en profil på Facebook. Kanskje ser de et bilde eller noe annet de liker og setter en tommel opp her og et hjerte der og på den måten tror dem at de kommuniserer. Du får ikke noen nye venner og kjente på den måten, legger Ann Katrin til.Det handler om å fylle ut profilen sin slik at den vekker nysgjerrighet hos andre med dine interesseområder og hva du ønsker å gjøre sammen med venner.
På en FB-profil må du ha bilde av deg selv, ikke bikkja, sier hun. Du må selv være mer aktiv og bruke det til å ta kontakt med andre. Det gjør man ved å legge ut poster, gjerne som forteller hvor de er og hva de gjør og synes om ting, forteller hun videre.
Når man tar kurs online er det gjerne en gruppe på Facebook som er tilknyttet kurset. Dette er en typisk greie, forteller hun. Fordi da kommer du i kontakt med andre som er genuint opptatt av det samme som deg selv. Der hjelper man hverandre, og noen møtes også fysisk. På den måter treffer du nye venner i voksen alder.
Få nye venner i voksen alder med hjelp av internett
Ikke alle hun hjelper ønsker å være på sosiale medier, men de må allikevel bruke nettet aktivt, legger hun til. Da bruker de gjerne internett for inspirasjon. Gjennom kursagenten for eksempel kan man finne mange forskjellige kurs man kan gå på for å lære en ny hobby eller noe man interesserer seg for og har lyst til å lære mer om. Når man først er på et kurs med andre mennesker med samme interessefelt er det lettere å komme i kontakt med andre.
Men det nytter ikke bare å gå dit, sier hun. Du må være aktiv selv. Når du er på et sted hvor du vet at det er andre som er interessert i det samme er det viktig å få i gang en prat. Det er mange enkle ting å si for å få i gang praten sier Ann Katrin entusiastisk. Det er bare å snu seg mot andre og stille spørsmål. Det var interessant det hun sa nå, hva tenker du om det? Eller, dette var spennende. Dette vil jeg lære mer om. Helt enkle fraser. Det å spørre om andres synsvinkel kan være en fin inngangsport.
Sett deg mål og engasjer deg
For den utadvendte er dette noe lettere enn for den innadvendte forteller hun. Men hun mener det er bare å bestemme seg og forberede seg litt på forhånd. Bestem deg før du går hjemmefra at du vil engasjere deg.
Man kan sette seg mål om at man i løpet av kursdagen skal rekke opp hånda i hvert fall en gang å spørre om noe og på den måten kan du bli vant til din egen stemme. Bruk pausene godt ved å ta kontakt med andre og still spørsmål er hennes råd.
Er du en som liker å gå på turer kan en turgruppe være et fint sted å begynne for å finne nye venner. Men selv om man har tur interessen felles er ikke det bestandig nok for å finne vennen du søker etter. Det må være noe mer. Vi knytter ikke til oss andre direkte, men gjennom det vi jobber med eller er interessert i, sier Ann Katrin. Når du er i større grupper som for eksempel i en turgruppe, vil det være at du knytter bånd til noen få. Går du på tur med ti stykker, kan det være det er en eller to du blir ekstra knyttet til der, legger hun til.
Følte på tomhet og ønsket mer innhold i livet
Hun vet hvordan det er når livet føles litt tomt og innholdsløst. Selv om hun var aktiv og trente regelmessig, følte hun at det var noe som manglet. Hun som store deler av livet hadde brukt mye av tiden sin på etterutdanning i jobb, datteren sin og kurs, fikk plutselig veldig mye fritid. Nå tok hun seg i at hun ble liggende mye på sofaen og se på Dr. Phil. Det ble en tidtrøyte inntil hun forsto at hun ville gjøre noe mer med livet sitt. Hva nå, hva skal jeg bruke fritiden min til, var spørsmålet hun stilte seg selv. Det ble vendepunktet for henne. Det var da jeg våknet, sier hun. Jeg måtte finne en ny hobby og lidenskap. Hun hadde tidligere skrevet og publisert på nett i jobben sin og nå kjente hun på at hun hadde savnet skrivingen og det å formidle.
Mulighetene åpnet seg
Hun startet opp bloggen «Fortell det til Ovanda» og ville lære seg mer om blogging. Kursene hun tok var online og gjennom dette nettverket fikk hun nye venner i voksen alder som hadde de samme interessene som henne selv. Temaet på bloggen den gang handlet om det å bli eldre og at vi må fylle tiden med noe som er bra for oss. Hun ble opptatt av hva man bruker fritiden sin på og at det er viktig å finne verdifullt innhold i livet slik at man får et innholdsrikt liv med aktiviteter og venner.
Hun blogget noen år og gradvis forsto hun viktigheten av Facebook og alle muligheter som åpnet seg da hun begynte å bruke dette aktivt for å få et mer innholdsrikt liv og bli kjent med andre som igjen kunne bli nye venner.
Det var gjennom denne erfaringen hun forsto at dette kunne hun lære bort til andre også. Å bli kjent med nye mennesker via nettet og/eller sosiale medier. Hun er vant til å bruke digitale verktøy, men det er mange voksne som ikke kan det jeg kan, sier hun avslutningsvis.
Tips til hvordan få venner i voksen alder
1. Bestem deg for en aktivitet eller to.
2. Finn ut hvor denne aktiviteten foregår.
3. Oppsøk stedet, enten det er fysisk eller digitalt.
4. Engasjer deg i det som skjer og ta kontakt med andre
Kilde: Ann Katrin Johansen
Ønsker du hjelp fra Ann Katrin Johansen – klikk deg inn på nettsiden hennes her eller FB profilen her.
Var denne artikkelen nyttig? Del gjerne så andre også får glede av den.
Anett-Kristin