Vi blir syke av stress

Vi blir syke av stress. Det er ikke sikkert du forstår det nå hvordan stress påvirker deg. Og kanskje du heller ikke tror og mener at du stresser. Men når vi har for mange baller i lufta som vi prøver å sjonglere med og samtidig skal holde kontroll på, blir det stress.  Du har kun fokus på at du har kontroll på alle ballene slik at de ikke faller ned på bakken … og klarer du ikke helt å sjonglere med alt på en gang og de detter ned på bakken oppstår det gjerne dårlig samvittighet og tanker om en selv fordi du ikke mestret …

Når vi fortsetter med like mange baller i lufta (og kanskje tar imot flere som kommer vår vei) som vi prøver å mestre vil det indre stresset bygge seg opp og utvikler seg til angst og uro. Som setter seg på kroppen som klebepapir som det kan være vanskelig å riste av seg.

Hvordan blir man syke av stress

Når stresset setter seg kan det være vanskelig å bli kvitt det om du ikke er det bevisst. Den indre uroen har blitt en del av deg. Kanskje merker du at du får lettere panikkangst og eller kjenner på at du oftere blir tom for energi, fortere lei deg eller føler deg deprimert. Symptomene på stress er mange. Det er så lett å ta på seg flink pike hatten og tro at man skal mestre det meste som skjer rundt en til enhver tid. Hverdagslivet kan være vanskelig for mange og vi blir slitne og sårbare.

Med mange baller i lufta og ting man føler at man skal mestre kan det fort bli for mye i hverdagen som høysensitiv. Det er som en spiral som man er tullet inn i som bare går fortere og fortere, og før man vet ordet av det har man blitt sugd inn i spiralen om man bare går på autopilot uten å se seg til høyre eller venstre. Da blir man fort syke av stress.

Hvordan unngå at man blir syke av stress

«Jeg føler at tiden bare går fortere og fortere» sa sønnen min for noen uker tilbake og mente han hadde hørt meg snakke om feng shui og at vi var på vei inn i en ny yang periode for noen år siden. Det stemmer sa jeg. Nå følte han det mer og mer på kroppen selv. Det er akkurat da vi må finne motsatsen sier jeg. Gjøre noe med det vi føler på. Bli bevisst hverdagene våre og gjøre endringer. Motpolen til yang er yin. Vi må oppsøke og finne de stille rolige stedene i naturen, i boligen og i oss selv. Roe ned å puste. Forløse stresset, finne ut av hvor det kommer i fra og hvordan vi kan kvitte oss med uroen vi har inni oss. For vi trenger ikke å gjøre alt i et forrykende tempo.

For å unngå å bli syke av stress trenger vi å roe ned og finne innover i oss selv.

Vi blir syke av stress. For å unngå stress må vi finne balansen i hverdagen. Da må du selv ta grep for hva du kan gjøre annerledes i din hverdag, på jobb og fritid.  

Som høysensitiv går alle disse inntrykkene i hverdagen inn på oss på et dypere plan og vi trenger oftere timeout enn andre. Det er lov til å si Nei til andre for å ta bedre vare på seg selv

Hvordan kan du gjenkjenne stress. 

Det er kanskje nettopp dette som kan være vanskelig å gjenkjenne. Fordi man ikke tenker over at det er derfor man til tider føler seg uvel i kroppen og er kvalm. Det kan være fysiske plager som nakke og skuldre fordi man spenner seg. Kanskje føler du på uro og vondt i magen. Andre igjen kjenner at hodet koker over, eller at det føles som kaos i topplokket og man får ikke sortert eller konsentrert seg. Våre tanker og følelser skaper stress. Når det indre ikke klarer å følge tempo med utsiden blir det krasj. Vi kan ikke løpe fra sted til sted for å prøve å rekke over alt man har på agendaen. Livet handler ikke bare om å være effektiv og flink. Vi må leve mer og være mer til stede i det vi gjør.

For å unngå å bli syke av stress er det pustepauser du trenger. Sitte ned å lytte til ditt indre – få kontakt med kropp og sjel. Kjenne etter hvordan du har det i kroppen. Ta vare på deg selv ved å stoppe opp og være til stede – enn for et øyeblikk. Et øyeblikk hvor du kan sitte i din egen stillhet. 

Er du ute og kjører bil og kjenner at du blir trøtt er det lurt å stoppe bilen og ta en liten nøkkelsøvn slik at du blir mer opplagt og kan kjøre videre.

Ta en pause i hverdagen

På samme måte kan du stoppe opp i hverdagen din å kjenne etter hvordan du har det. Ta deg tid til en liten timeout og pustepause. Start i det små. Begynn med 5 minutter om det er det du får til, deretter øker du til 10 minutter og etter hvert er du kanskje oppe i 30 minutter. Du kommer dypere og dypere innover i deg selv for hver gang. Kanskje kan du gjøre togturen eller bussturen til jobb om til dagens pustepause. Hente deg inn igjen etter en arbeidsdag, eller forberede deg til en ny dag. Alle smutthull hjelper. Spill på lag med kroppen og kjenn etter hvordan den har det. Det kan være vanskelig i starten om du er ny på dette. Men bare begynn å fokusere innover med lukkede øyne samtidig med at du puster ned i magen. 

Ble syk av stress

Jeg har kjent på denne indre uroen. Jeg Stresset i så mange år uten at jeg forsto at det var stress, hvor det kom fra og hva jeg kunne gjøre av endringer for å kvitte meg med det. 

I dag nyter jeg en stille morgenstund langt bort ifra stress og uro fordi jeg har fått indre ro ved å rydde opp i meg selv og livet og funnet balansen. Jeg forsto ikke den indre uroen jeg hadde. Det var alltid noe som måtte gjøres. Enten her eller der. Hverdagene gikk av seg selv på autopilot.

Det er forskjell på by og land hvor vi bor, og hva vi har rundt oss i hverdagen. Det er litt stillere på landet enn alt som skjer rundt en i byene. Men vi må selv ta grep for å få den rette balansen i oss selv og livene vi lever. Så vi slipper å bli syke av stress.

I min første bok tar jeg deg med på min reise og hva jeg selv gjorde for å rydde opp i livet og i meg selv. Og du kan gjøre det samme.

Du kan kjøpe boka her; Når sjelen banker på

I boka; Når sjelen banker på - kan man få innsyn i hvordan den indre uroen og stress kan gjøre oss syke og utbrent.

Anett-Kristin

Velkommen inn i min gruppe på Facebook for høysensitive

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen