Balanse – hva er egentlig det?

Balanse er likevekt. Balanse mellom yin og yang. Aktivitet og hvile.

Yang er bevegelse og aktivitet. Sola er yang, lyset og morgen er yang. Det motsatte er yin. Det er stillhet, ro, månen, natta for å ta noe. Når vi er i ytterpunktet av den ene eller andre siden av vektskåla er vi i ubalanse. For mye av det ene eller andre gjør at det stagnerer eller stopper opp. Vi trenger begge for å få til noe yin/yang er motpoler men er avhengig av hverandre for å få til noe. For å produsere. Du ser det hele i naturen. Vi trenger både natt og dag. Dagen og lyset hvor vi er i aktivitet, når natten og mørket kommer skal vi hvile, som naturen gjør. Da trekker blomstene og vekstene seg sammen for å hvile, ta imot natta. Uten sola og dagen blir det ingen produksjon og vekst.

For oss mennesker blir det det samme. For å være hele og vår beste utgave trenger vi å finne balansen. Balansen mellom Yin og yang, aktivitet og hvile. For mye yang, stress og uro skaper du en ubalanse i deg selv og kroppen din blir i ulaget. Du føler at du bør slappe av. Det gir utslag i kroppen. Det motsatte av yang som er yin. Er du for stille, trist, nedstemt, mye i ro. Klarer du heller ikke å produsere noe. Du trenger yang bevegelse. Altså så er vi avhengig av begge motpoler både yin og yang for å få den gode rytmen. Yin + yang = balanse.

Lærte om balanse

Da jeg kom borti balanse for første gang var da jeg lært meg feng shui faget, etter mitt møte med veggen. Balanse var ord jeg ikke hadde tatt så mye i min munn og tenkt så mye over.

Jeg hadde vært i det ene ytterpunktet av vekta, yang side. Etter at jeg ble utbrent datt jeg over i den andre enden av vektskåla. Yin side. Jeg datt fra det ene ytterpunktet til det andre. Jeg hadde hatt for mye yang i livet mitt. Vektskåla var over på den andre siden. Jeg lyttet ikke til kroppen min. Hvile hva var det liksom?

Så som du skjønner så har jeg opplevd begge disse sidene av vektskåla og derfor forstår jeg også nå viktigheten av å finne og være i balanse. Ikke vippe for mye verken hit eller dit, men hente oss fint inn igjen om det skulle være behov for dette. Å være på yang side av vektskåla er det kanskje mange som kjenner på. Det var gøy og lærerikt å være der, selv om det var slitsomt og mye stress og uro. Men det ble for mye. Toppet seg. Og når det da smalt og jeg datt over til yin side plutselig, var det ikke gøy lenger. Det tok tid å klatre oppover igjen. Jeg måtte legge sten for sten for å komme meg opp til balansepunktet igjen. Men når du er langt der nede i mørket er det bare en vei og det er oppover.

Hvorfor er balanse så viktig?

Kanskje du synes balanse høres kjedelig ut….. men balanse er livsvikgtig for at vi skal være hele mennesker. Yin og yang klarer seg ikke uten hverandre. De trenger hverandre for å produsere noe. Natten klarer seg ikke uten dagen. Sola ikke uten månen. Varmen uten kulden. Alt henger sammen og det er det samme som skjer med oss mennesker. Vi trenger å være og forstå begge ender av skalaen. Både Yin og yang.

Vi trenger å være i balanse for å være hele. Hele som mennesker. Være vår beste utgave. Når vi er i balanse påvirker det oss selv og de rundt oss. Vi har en indre ro og trygghet og kjenner på glede. Vi trenger å finne vårt balansepunktet. Balansepunktet er forskjellig fra person til person. Du trenger å lære å kjenne deg selv. Dine sterke og svake sider, Forstå deg selv og følelsene dine. Komme i balanse gjennom å forstå deg selv. Vi kan snakke om indre balanse og balanse rundt oss i våre omgivelser. Vi trenger å sette av mer tid til oss selv, egenpleie og egenkjærlighet. Ha struktur og orden rundt oss.

Balanse når du er midt på vektskåla

Fra det ene ytterpunktet til det andre

Er vi deprimert, sliter med indre uro, frykt osv. Er vi i ubalanse. Og er da på den ene siden av vektskåla. For å komme i balanse og heale oss selv trenger vi å komme i kontakt med følelsene våre, forstå hvor de kommer ifra, møte de og overvinne og forløse slik at vi kan bygge broen som går over til yang siden. Livsgleden. Slik at vi kan komme i balanse i det innvendige kaoset. Finne balansen midt på vektskåla slik at vi kan bevege oss på begge sider av broa. Mellom yin og yang.

For livet er ikke enten eller det er begge deler. Balanse. Vi kan ikke ha overvekt av den ene eller den andre. Da blir det ubalanse og vi er ute av kurs. Så når du kjenner at det vipper den ene eller andre veien for mye, må du hente deg inn igjen slik at du kommer i balanse. Enkelt men også så vanskelig.

Balanse og bygge bro over til livsgleden
Bygge bro over til livsgleden

Ubalanse og «flink pike»

Jeg var altfor mye over i yang side og det var derfor jeg møtte veggen. Forsto det ikke da, da jeg var midt oppi det. Jeg var nok en «flink pike» som så mange andre og skulle få til og mestre, utvidelse av bedriften min med mye jobb, hjem, mann og barn. Men om vi ikke er bevisst alt dette å går på autopilot, vil veggen være faretruende nær. Det tar lang tid å komme seg opp igjen. Mange bruker flere år.

Jeg ser nå faresignaler rundt meg overalt. Unge mennesker idag presser seg selv altfor mye. Eller de føler et press utenfra. Skolehverdagen krever mye av de idag og for mange kan det være vanskelig å følge med. Presset og stresset kommer. De kommer ofte i ubalanse med seg selv. Stresset bygger seg opp og de føler på uro og panikkangst. Alt dette kommer av at de presser seg selv og klarer ikke å finne fotfeste og balansen. Og dette i unge år. Det er så usunt som det kan få blitt. Hvordan skal de klare å hente seg inn igjen?

Usunn helse

Å være i ubalanse er usunn helse. Om dette blir et mønster fremover vil de fort butte imot og kanksje også stoppe helt opp. Barn som får vondter i magen og føler seg syke kan kanskje henge sammen med får mye stress og press. Omgivelsene påvirker, ikke alle er sterke nok til å stå imot eller si ifra at det blir for mye og at de trenger en pause. Barn og voksne trenger en timeout fra stresset. Finne indre ro i seg selv og komme i balanse.

Trenger du mine tips for å komme mer i balanse, finner du de her

Alt godt fra

Anett-Kristin

2 hendelser på “Balanse – hva er egentlig det?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen