Sterke følelser kan ta overhånd

Jeg sitter å ser på tv. Første episode av den nye serien på tv2, «en del av meg». Episoden handler om en ung jente som ønsker kontakt med sin far (stefar) igjen etter 8 år. Det ligger mange følelser under overflaten for de begge to. Det er vanskelig for de begge etter så mange år. Den unge jenta strever med alle sine sterke følelser og har mange spørsmål. Jeg føler hvordan hun har det. Og forstår så godt at det er den lille jenta inni henne som kommer til uttrykk. Ikke den 19 år gamle jenta hun nå har blitt og vi ser i serien. 

Jeg kjenner det rører meg og det er vanskelig å holde tårene tilbake. Jeg setter meg lett inn i hennes situasjon og alle hennes sterke følelser. Du kjenner deg kanskje igjen?

Følelser kan ta overhånd

Dagen etter kommer datteren min på besøk. Vi sitter å skravler litt i stua før jeg går inn på kjøkkenet for å lage litt mat til oss. Etter en liten stund titter jeg innom stua og ser at hun har satt på første episode av samme serie; «endel av meg».   Jeg trenger egentlig ikke å titte bort på henne for å forstå at hun også lever seg inn i jentas sterke følelser og blir emosjonell. Tårene er ikke langt unna. Og snart trenger hun et lommetørkle……..

Vi er ganske like der. Selv om jeg har klart å stenge litt ute de siste årene.

Sterke følelser tok helt over

Tankene tar meg tilbake i tid. Jeg husker spesielt en episode fra da min datter var liten og vi skulle se på «oppdrag Nemo» på kino. Det er en Disney film og handler om en fisk som kommer bort ifra pappan sin. Dette ble sterk kost for min datter. Hun satt å gråt og levde seg så sterkt inn i denne filmen. Hun var helt i oppløsning. Det endte med at hun og jeg måtte gå ut lenge før filmen var ferdig …… det ble rett og slett for sterke følelser for henne. Opplevelsen om denne fimen satt dypt i henne lenge.

En annen Disney film som vi også prøvde å se på da hun var liten var «Løvenes konge» som vi hadde liggende på video. Det var vel ikke langt inn i filmen før også denne måtte avsluttes. Det tok henne mange år før hun ville se den filmen. Det ble rett og slett for emosjonelt. 

Sterke følelser og emosjoner oppstår i mange situasjoner i livet. 

Følsom for sanseinntrykk

For mange barn kan det være utfordrende å være så følsomme. De ser jo gjerne rundt seg at andre barn reagerer annerledes. Ofte kan det være voksne også som ikke helt forstår fordi de ikke er så følsomme selv. 

Som høysensitiv har vi følelsene litt mer utenpå kroppen og bearbeider opplevelser dypt. Vi setter oss inn i og lever med. Det er som om et skjold er borte. Og når vi er barn er vi ekstra følsomme for sanseinntrykk.

Når vi selv er høysensitive og har barn som også er det er det lett for oss å forstå dem og hva de føler. Disse barna føler gjerne også hvem som forstår dem og ikke intuitivt. Det kan være sårt og vanskelig å føle seg annerledes når du er liten. 

Det viktigste er å gi barna trygghet og forståelse for at det er vanlig å kjenne på følelser og at noen føler mer og dypere enn andre. La de få aksept for sine sterke følelser. Vær mer oppmerksom på hva de ser på og hva og hvem de reagere på i sine omgivelser. Kanskje er det noe de trenger å beskyttes mot.

Har du tanker eller spørsmål rundt dette er du velkommen til å ta kontakt med meg her

Anett-Kristin

2 hendelser på “Sterke følelser kan ta overhånd”

  1. Stenge av følelser….Det gjør jeg sjeldent. Jeg har ikke noe imot å vise at jeg blir rørt.
    For meg healer det meg og lar tårene komme litt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen