balanse i hverdagen som høysensitiv – 5 tips

Balanse i hverdagen er så viktig for at du skal være den beste utgaven av deg selv. Balanse betyr likevekt av ro og aktivitet. Yin og yang som jeg også pleier å kalle det. Mange sliter med å finne ro i hverdagen og føler at verden kan gå litt for fort. Finner du ikke roen i deg selv kan det fort gå galt og du blir overstimulert og utslitt. Jeg fulgte energien rundt meg i mange år og hadde ikke kontakt med meg selv og visste ikke dengang at jeg var høysensitiv. Jeg møtte veggen og måtte ta noen grep i livet.

Her får du mine 5 beste tips for å skape inn balanse i hverdagen

Naturen som dette bildet viser, er et fint sted for oppladning slik at du får mer balanse i hverdagen

Tips 1 – Aksept – mer balanse i deg selv og hverdagen

Det første tipset mitt er å aksepter deg selv og den du er. Mange høysensitive går rundt og føler seg annerledes enn andre. Når man er ekstra følsom tar man innover seg mye og selvføleslen kan få en knekk. Vit at du er god nok akkurat slik som du er. Aksepter deg selv og din sensitivitet og se på det som en ressurs og følg din egen rytme i hverdagen. Du må jobbe med energien og ikke imot den.
Begynn å lytt innover i deg selv, på den måten blir du kjent med hvem du er. For det er inni oss fasiten ligger og vår egen sannhet. Når du blir kjent med deg selv som høysensitiv er det lettere å forklare for dine nærmeste hvordan du har det, hva du trenger og hva som slår deg ut. Når du aksepterer deg selv får du mer balanse i deg selv og hverdagen din.

Tips 2 Hviletid – et must for en hverdag I balanse

For å være mest mulig i balanse trenger vi å ta pauser gjennom dagen og sørge for å få nok hvile. Kanskje kan du legge deg nedpå i løpet av dagen? Det trenger ikke være så lenge av gangen. Bare en liten timeout hvor du kan være i stillhet, sitte ned og puste med øynene lukket. Lær deg meditasjon, ta korte meditasjoner i løpet av dagen. Pust dypt og langsomt, langt ned i magen. Som høysensitive tar vi inn mye mer enn andre i hverdagen, og vi trenger derfor å kunne være mer for oss selv for å komme til hektene igjen. Sørg for å ha et stille sted i huset ditt hvor du kan trekke deg tilbake og slappe av. Dette bør være på et rolig sted i boligen din, uten for mye stæsj og ting og tang, slik at du kan kjenne på roen når du sitter der.
Soverommet ditt er et viktig sted for hvile og søvn. Hold soverommet så ryddig som mulig uten for mye stæsj, ting og tang. Huden er vårt største sanseorgan så bruk mykt og godt sengetøy som føles godt mot huden.

Tips 3 – Fyll opp energilagrene – det vil gi balanse i hverdagen

For å være i balanse i hverdagen trenger vi nærende påfyll av det som gir oss glede. For å få til dette, må du ta mer hensyn til deg selv og dine egne behov, sette av nok tid til deg selv og gjøre de tingene som gir deg energi.
Mange høysensitive får sin oppladning i naturen. Naturopplevelser hvor du kan senke skuldrene, nyte frisk luft og stillhet, ta inn naturen med alle sansene og bare være til stede, er viktig aktivitet for mange av oss. Andre igjen har stor glede av kontakten med dyr, som hund, hest eller andre dyr. Trening er en aktivitet som gir gledeshormoner og er fint i tilfriskningen etter et møte med veggen. Det viktigste er å finne din egen treningsform og hva du trives med. Høyt, middels eller rolig tempo. Kanskje kan yoga eller pilates passe deg?
Mange høysensitive er kreative og får påfyll gjennom å skrive, male, tegne, strikke, hekle og holde på med interiør. 
Andre ting som kan gi påfyll, kan være å lese, gå på kino eller teater, ha gode samtaler med nære venner eller familie, egenpleie, som varme bad eller massasje. Du vet selv hva som gir deg påfyll. Hva liker du å gjøre? Lytt innover og sett av nok tid til deg selv.

Andre måter å få påfyll av energi

Det er selvfølgelig også viktig med frisk luft og sunn mat. Mange er også sensitive for forskjellige matvarer, så prøv deg fram selv. Vær forsiktig med koffein, sukker og alkohol, som virker forstyrrende på kroppen. 
Mange sensitive er ja-mennesker, og for dem er det lurt å lære seg å si nei, uten å få dårlig samvittighet. Ta på deg det du føler er riktig for deg i enhver situasjon. Du har mer å gi til andre når du selv er i balanse og har fått fylt opp energilagrene dine. Du trenger å lades opp mellom slagene.

Tips 4 – Struktur og orden gir en hverdag i balanse

Gjennom gode rutiner og planlegging kan vi skape struktur og orden i det som skjer i hverdagen, slik at vi unngår å bli stresset. Lag deg gode dagsrutiner og start dagen i rolig tempo. Stå gjerne tidlig opp, slik at du unngår å starte dagen med stress. For å få en oversikt over dagen eller uka, kan du starte med å lage deg lister over gjøremålene dine, så slipper du bruke unødvendig energi på å huske. Kryss av på listen etter hvert.
Synssansen er den sterkeste sansen vi har, og vi får derfor mange inntrykk gjennom synet vårt. Hvordan vi har det rundt oss, er derfor svært viktig, fordi det påvirker oss hele tiden, bevisst eller ubevisst. Når vi har ryddet bort unødvendig rot i boligen, får vi mer struktur og orden rundt oss. Alt får sin faste plass. Hverdagen blir mer i balanse når vi har orden og struktur rundt oss.

Tips 5 – Beskyttelse – gjør hverdagen i mer balanse

Er du sensitiv eller ekstra følsom tar du ofte inn andre mennesker følelser. Du kjenner det på deg som om det skulle være ditt eget. Det kan være vanskelig å stå overfor mennesker som er sinte/agressive for det kjennes i kroppen som om det skulle vært ditt eget. Det gir deg et ubehag og kan også gjøre deg usikker fordi du tror at det er noe du har sagt eller gjort noe galt feks. Da er det lurt å begynne å skille på hva som er dine egne følelser og hva som er andres. Det kan være en god ide å begynne å beskytte seg selv fra andres energier.

 Vi sier jo gjerne at andre mennesker tapper oss for energi, men er det slik det henger sammen? Det kan føles som om det skjer, men jeg tenker at det er mer fordi vi ikke beskytter oss selv. Vi må selv sørge for beskyttelse, for eksempel ved å unngå steder hvor vi vet at energien ikke er bra for oss. Føler du at noen mennesker «stjeler» energien din, bør du unngå disse. 

Øvelse i å beskytte seg selv for omverden

Øvelse: Lukk øynene og tenk deg at du er omgitt av en gjennomsiktig boble/ballong. Du er trygg der inne og alle andres følelser er der ute. De som står utenfor når ikke inn til deg med sine følelser – det spretter tilbake til dem selv, og du blir ikke berørt.
Eller et plexiglass – Visualiser at du har et plexiglass foran deg. sett det opp som et skjold foran deg når du vet du trenger beskyttelse. Øvelse gjør mester.

Beskytt deg selv fra nyheter, tv-serier og filmer som ikke er bra for deg, eller som du blir påvirket negativt av. Ta et bevisst valg om hva du ser og hører på, eller leser om. 

Jeg håper du finner tipsene mine om hvordan du kan få mer balanse i hverdagen nyttige og at du tar de i bruk. Jeg vil gjerne høre fra deg, legg gjerne igjen en kommentar eller kontakt meg her

For at du skal huske å bruke tipsene kan du laste de ned ved å legge inn navn og e-post her.

Det er mye som foregår på et kjøpesenter. I tillegg til mange mennesker rundt deg, er det sterke lys, lyder og lukter. Å være på slike steder er til å bli svimmel av for høysensitive. Unngå dem når de er fulle av folk, eller velg et som er mindre besøkt. Selv blir jeg så sliten av alt maset på slike steder, at hodet kobles ut, og jeg klarer ikke tenke klart.

Her kan du lese mer om hva det vil si å være høysensitiv: Høysensitiv et personlighetstrekk


Anett-Kristin

Bli med i min gratis gruppe for høysensitive på Facebook her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen