Utbrent? slik kan du finne gleden igjen

Når du har møtt veggen følger det gjerne med tomhet, lite energi og glede. Depresjon følger også ofte med. Tristheten og tomheten kan vedvare og mange ønsker å finne gleden igjen. Virkelig kjenne på følelsen av å være glad. Når du er langt nede kan det være vanskelig å se hvordan du kan sette deg opp på hesten igjen. Du skal antageligvis ikke hoppe opp på hesten å gjøre som før. Stegene og rytmen du tar videre går i saktere tempo. Det er helt naturlig. Så bruk litt tid på å komme deg opp på hesten igjen. Livet vil ikke bli det samme etter at du møtte veggen. Du er i endring. 

Ønsker mer glede

Når du er deprimert og kjenner på tomhet og tristhet kan det være vanskelig å finne veien ut og opp igjen. Fokuset blir gjerne der du er. Fokuset er på det triste. Det du egentlig ikke ønsker deg, men bort i fra. Tankene og følelsene dine fokuserer på det du vil bort ifra. 

Det du ønsker deg er jo naturlig nok at du vil kjenne på gleden igjen. Være glad, kjenne på og føle den gode energien, men tankene og følelsene du har akkurat nå holder deg tilbake. Jeg vet jeg har selv vært der.

For noen år siden møtte jeg også veggen og ble deprimert. Mitt største ønske var å kjenne på gleden igjen. Jeg mistet kreativitet min og alle fargene jeg var så glad i ble borte, alt jeg så var mørkt og trist. Kanskje var det også en sorg over det som plutselig var borte. Det tar tid å komme seg tilbake til livet igjen. Tålmodighet er vel stikkordet her. Vær tålmodig og sett deg mål for hvor du ønsker deg. Jeg ønsker for deg at du også skal komme tilbake til livet og finne gleden igjen derfor vil jeg dele mine tips med deg.

Her er 5 tips for å finne gleden igjen

1. For å finne gleden igjen må du la det bli ditt hovedfokus

For det første er det lurt å sette seg mål. Målet ditt er å kjenn på gleden igjen – være glad. Hvordan ønsker du å ha det om 5 år – 10 år. Kjenn etter. Hvem er du da? Det kan være lurt å finne tilbake til rotårsaken til hvorfor du ikke er glad – eller hvorfor du er deprimert. Etter møte med veggen. Hva skjedde og hvorfor? Bli det bevisst. Ta et oppgjør med dette. Det du ønsker deg bort i fra men mot gleden.

Jeg husker tilbake til hvordan jeg selv satt og skrev ned målet mitt om å finne gleden igjen, jeg savnet det sårt. Samtidig tegnet jeg en stor sol med masse farger for fargene hadde vært en viktig del av meg og jeg lengtet etter å få tilbake energien fra de. Finn fram fargeblyanter og papir og skriv og teng ned målet ditt. Bli det bevisst hva du ønsker deg. Ha det som hovedfokus fremover å finne gleden igjen.

2. Hva gir deg glede?

Du er dine tanker og følelser. Det er bare deg selv som kan endre på dette.
Still deg selv spørsmålene:
Hva gjør meg glad?
Hva kan jeg gjøre hver dag som tar meg i retning av målet mitt?
Hva/hvordan kan jeg tenke annerledes?
Hva kan jeg gjøre for å være mer glad?
Hvilke personer kan jeg omgås for å kjenne på mer glede?
Hvilke aktiviteter kan jeg gjøre for å glede meg mer?

3. Vær i bevegelse

Er det en treningsaktivitet du liker å gjøre?
Når vi trener eller er i aktivitet som vi liker, produserer kroppen lykkehormoner. Så finn en aktivitet som du kan trives med så vil kroppen produsere lykkehormonet å gjøre deg glad. Det skjer noe med oss når vi er i bevegelse. Etter en treningsøkt kommer det gjerne mange nye ideer eller tanker. Det er som om det kommer løsninger til oss. En ny tanke som er løsningsorientert. Det samme skjer når vi går en tur i naturen i stillhet. Da kommer det gjerne nye tanker og løsninger helt automatisk. Bevegelse frigjør kroppen og løser opp i blokkeringer.

Når du har møtt veggen eller er deprimert føles alt veldig trist og låst, men du må allikevel «tvinge» deg selv til å ta tak for å gjøre ting som gir glede. Vær aktiv å let etter det som gir glede. Når kroppen og sinnet ditt igjen begynner å kjenne på glede danner du nye spor i hjernen som du må gjøre om igjen og om igjen slik at den husker. Husker de gode tankene og følelsene det gir. Om du ikke vet hva som gjør deg glad eller du har glede av å gjøre, så prøv deg frem. Gjør de små tingene som tar deg fremover.

4. Takknemlighet gir glede

Skriv en takknemlighetsbok. Fokuser på hva du faktisk er takknemlig for. Da får du tankene over på det som er positivt. Fyll på mer av dette. Skriv ned daglig. Da hjelper det deg å bli bevisst på hverdagen og det du har rundt deg i livet som du faktisk er takknemlig for. Det gir positivitet og glede. Du kan bli overrasket over hvor mye du har rundt deg i livet som du er takknemlig for.

Gjennom takknemlighet kan du finne gleden igjen

5. Bli bevisst dine tanker slik at du kan finne gleden igjen

Tanker og det du forteller til deg selv må du ta et oppgjør med. Du må bli dine tanker bevisst. Når du hele tiden tenker på alt det triste drar du også med deg kroppen nedover. Det gjør noe med fysiologien din. Endrer du på tanken til det positive tar du også med fysiologien og automatisk vil kroppen rette seg opp og kjenne på de gode følelsene. Alt henger sammen. Du må bli bevisst på tankene. Ta gode valg for deg selv. Å jobbe med deg selv på denne måten er ferskvare. Du må hele tiden gjøre en innsats slik at det blir en vane å tenke seg opp mot glede og positivitet isteden for å holde deg nede. Det blir som en helt vanlig muskel du skal trene opp etter en skade eller vært lite i bruk.

Du må bli bevisst tanken på hvordan du har det og hvorfor eller hva som gjør deg deprimert. Gjør en innsats for deg selv. Du må selv gjøre jobben. ingen andre enn deg selv kan gjøre deg glad. Alt kommer innenfra deg selv. Dine tanker gjør deg til den du er. Endre tanken og følelsen vil endres. Gjør det som gjør deg glad igjen og igjen og la det bli en ny vane slik at det dannes nye spor i hjernen. Glede og lykke må du skape selv

Oppsummering

  1. sett deg mål. La glede være ditt hovedfokus. Finn frem papir og fargeblyanter og skriv ned målet ditt
  2. Finn ut hva som gir deg glede og skriv det ned
  3. Vær i bevegelse. Ta deg turer i skog og mark og finn den aktiviteten som gir deg glede
  4. Skriv en takknemlighetsbok og skriv ned daglig hva du er takknemlig for i livet ditt nå
  5. Bli bevisst tankene dine slik at du kan endre tanken og også følelsen slik at du beveger deg mot målet om å finne gleden igjen

Jeg ønsker deg lykke til.

Anett-Kristin

Her kan du laste ned tipsene til mer livsglede så du kan lagre dem

Jeg har skrevet bok om å være utbrent og finne seg selv igjen. du kan lese mer i denne linken: «Når sjelen banker på» – fem trinn til å bli kjent med deg selv, skape balanse og få indre ro.

Når sjelen banker på - bok om å være høysensitiv og utbrent, jeg måtte finne gleden igjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen