Hva vil det si å være overstimulert?

Ja, hva vil det egentlig si å være overstimulert som høysensitiv og hvordan slår det ut i hodet og kropp?

Overstimulert

Som høysensitiv tar vi gjerne «observasjonsposten» helt naturlig. Foregår det masse rundt oss blir vi gjerne sittende og observere. Vi får med oss det meste av det som skjer rundt oss. Både bevisst og ubevisst. Det kan være små ting vi legger merke til. Kanskje var det noen som sa noe, kanskje var det et blikk som man la merke til. Eller kanskje føler man hvordan en annen person har det, samtidig som vi tar inn stemningen generelt i rommet.  
Opplevelsen tar man med seg videre og bearbeider. Det slipper ikke så lett tak i oss høysensitive. Enda dypere behandler vi ting som direkte går på oss selv. Det kan være ord som ble sagt direkte som man plutselig ble usikker på og som skapte en urolig følelse. Ordene som ble sagt gjentar seg i hodet og man har en indre dialog med seg selv for betydningen av ordene. For hva mente egentlig hun/han med det som ble sagt? Kanskje kjenner du deg igjen i dette?

Overstimulert av gode opplevelser

Alle våre opplevelser, om de er positive eller negative, kan føre til at vi blir overstimulert. Det er ikke bare negative situasjoner som slår ut på overstimulering. Selv positive settinger hvor man får påfyll og er i gode energier kan også bli for mye. Er du i en læringssituasjon eller skal sette deg inn i nye systemer på jobben, eller du er på seminar med mange mennesker så er det mye påfyll og masse nytt og egne tanker som skal bearbeiders. Da kan man fort føle se sliten og utmattet i dagene som følger. Når hodet er overfylt av nye inntrykk kan det være vanskelig å sove, fordi alt som har skjedd kommer til en igjen og skal bearbeides.

Er man overstimulert kan det være vanskelig å konsentrere seg. Kanskje slår det ut i sykdom som hodeverk, svimmelhet og kvalme, eller plutselige neseblødninger. Kanskje er det andre ting som slår ut på deg.

Når man er overstimulert og kroppen føles tung og hodet ikke orker å ta til seg mer, er man rett og slett tom for energi og man trenger å komme seg til første ladestasjon.  

Tid alene for oppladning

Jeg har hatt noen sånne dager nå. Jeg har vært i herlige energier med masse flinke folk og jeg har hatt mange fine dager med innsikt og læring. Etter sånne dager føler jeg meg helt tom og lengter etter stillheten og roen og finne innover igjen til meg selv gjennom meditasjon og tid alene. Det gir skikkelig oppladning og fyller på energitanken igjen.

Overstimulert
Overstimulert? Ta deg en timeout og tur alene. Sett av tid til deg selv

Det er ikke bare gjennom samhandling med andre at man kan bli overstimulert. Man kan også bli overstimulert og utmattet om man holder på for mye av fysisk arbeid, husarbeid, rydding eller om man har mye å gjøre på jobb som gjør at man holder på non stop uten så mye pauser eller muligheter for å hente seg inn. Da kan det lett bli for mye. Det var slik jeg møtte veggen.

overstimulert og ubalanse

Å være overstimulert er det samme som å være i ubalanse tenker jeg. Når man er i ubalanse, er man ikke den beste versjonen av seg selv, og fungerer dårligere. 

Derfor er det så viktig for deg som er høysensitiv å finne balansen i hverdagen. Forstå deg selv med dine styrker og svakheter. Selv om vi er høysensitive så opplever vi vår sensitivitet forskjellig. Hver og en av oss har tilbakelagte opplevelser og oppvekst som er ulike, som er med på å forme den vi er og har blitt. All vår bakgrunn former oss. Vi har forskjellige verdier og hva vi tror på. Det gjør oss til det unike menneske som vi er.

Hvordan vi opplever hva som kan være for mye slik at man blir overstimulert blir derfor forskjellig. For å leve et bedre liv som høysensitive må man lære seg selv å kjenne. Forstå hva og hvem som påvirker deg, og hvem er du i alt dette. Det kan være lurt å finne ut av hva som er ditt balansepunkt. Hva trenger du, og hva trenger du ikke. Hva kan du være med på og når trenger du pause. Hvordan kan og skal du ta hensyn til deg selv?

Er du introvert eller ekstrovert? Mange ekstroverte sliter kanskje mer med å forstå at de trenger hviletid og pauser. De trenger også alenetid og finne innover i seg selv.

Bli kjent med deg selv du også og skap balanse i hverdagen så slipper du å bli så ofte overstimulert. Du kommer i kontakt med meg her.

I dette blogginnlegget får du tips til balanse i hverdagen.

Klem fra Anett-Kristin

2 hendelser på “Hva vil det si å være overstimulert?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen