Selvkjærlighet – hva er nå egenlig det?

Selvkjærlighet – hva er nå egentlig det? og er du flink nok til å sette av tid til deg selv i hverdagen. Til bare deg. For å dekke dine egne behov?

For å oppnå en god selvfølelse må vi lære oss å elske oss selv. Like den vi ser i speilet. Ha den gode sunne følelsen i kroppen om å føle seg bra nok akkurat slik du er. Selvfølelse er selve grunnmuren i oss mennesker. Den som gjør at vi står stødig i oss selv selv om det kan blåse rundt oss. Den kan bygges opp sten for sten slik at den blir sunn og frisk. Selvkjærlighet er noe av det som skal på plass for å skape en sunn selvfølelse. Det er det indre. Selve kjernen. Du skal være din egen beste venn.

Å elske seg selv er begynnelsen på en livslang kjærlighetshistorie.

– Oscar Wilde –

Hva er selvkjærlighet

Selvkjærlighet er egenomsorg. Det handler om å sette oksygenmasken på seg selv først. Før du kan hjelpe andre. Dekke dine egne behov som menneske. Ved å dekke alle andres behov foran dine egne skaper ikke mer selvkjærlighet. Om du egentlig har lyst til å gjøre ting for deg selv. Mennesker som kommer til meg ønsker seg en endring. Det kan være at de står fast i livet, har møtt veggen eller er nære på. Ønsker å styrke selvfølelsen, finne mer glede og balanse i livet. Temaet vi som oftes ender opp med er at de må lære seg å ta mer hensyn til seg selv. Styrke selvfølelsen og gi seg selv mer selvkjærlighet. De føler det vanskelig å skulle ta hensyn til seg selv.

Selvkjærlighet er også de ordene og tankene du gir til deg selv. For hvordan behandler du egentlig deg selv. Hvilke tanker og følelser har du og sier til deg selv. På daglig basis? Ved å snu på tankene og si positive ting til deg selv, gir du deg selv egenkjærlighet. Ja jeg vet det ligger fra barndommen, en følelse som sitter igjen. En følelse kan endres så som tankene. Alt kan snus til beste for deg selv og din selvfølelse

Hva er egentlig selvkjærlighet?

Hvem skal stå øverst på lista?

«Hvem er de viktigste personene i ditt liv» spurte hun meg – coachen min, for noen år tilbake.

Jeg satt med te-koppen i den ene enden av sofaen da hun rakte meg papir og penn. Skriv de ned her sier hun videre, de viktigste personene i livet ditt. Hun lente seg tilbake og tok en slurk av kaffekoppen. Jeg var litt fortumlet. Et overraskende spørsmål. Jeg begynte å skrive det hele ned. Ramset opp navnet på mannen min, barna min osv. etter prioritert rekkefølge. Ville egentlig ha alle øverst. Så rakte jeg henne lappen. Hun tittet på den og deretter opp på meg. «Vet du hvem som mangler her, Anett-Kristin, sier hun vennlig mens hun ser meg dypt inn i øynene.

Jeg forsto ikke helt hva hun mente før det etter noen sekunder gikk opp for meg hva hun prøvde å formidle til meg. Jeg så spørrende opp på henne. «Ja det er riktig» sier hun. som om hun forsto hva jeg ville si. «Det er du. Det er ditt navn som skal stå øverst på denne listen her» sier hun videre. Jeg synes det fortsatt var veldig rart. Jeg hadde aldri tenkt tanken. Fra da av forsto jeg at jeg måtte ta mer hensyn til meg selv. Sette mine behov foran og finne mer ut av meg selv og hvem jeg var. Lære meg selvkjærlighet

Et klassisk eksempel men for meg helt ukjent da. Og det er det samme jeg nå formidler til mine kunder. Du må se din egenverdi. Sette deg selv først og øverst på listen. Når du setter dine egne behov og hva du trenger som menneske gir du deg selv egenkjærlighet og styrker din egen selvfølelse ved å lære deg å sette pris på deg selv. Dekke dine behov.

Balanse og selvkjærlighet

Mange blir overrasket over akkurat dette og skulle sette seg selv først. For hvordan gjøre det når de hele livet har gått rundt å vært der for alle andre uten å ta hensyn til seg selv og sine egne behov? Men det er mulig å gjøre begge deler. Finne den fine balansen mellom å stille opp for seg selv, men også være der for andre. Når du får dekket dine egne behov og finner styrke og fotfeste har du også mer å gi til andre. Du blir styrket gjennom selvkjærlighet.

Er du også en av de som trenger å lære deg til å si nei til andre? Det kan være utfordrende jeg vet, å lære seg å si nei til andre, da kommer gjerne den snikende dårlige samvittigheten frem. Men ved å si nei til andre, sier du faktisk ja til deg selv og dine egne behov. Det er som så mye annet. Det krever en gjentagende handling. Det går bedre når du får øvd litt. Så kjenn etter neste gang noen spør, er dette noe du har lyst til å gjøre eller hadde du egentlig andre planer.

Tar du godt nok vare på deg selv?

Når du har møtt veggen så ønsker du så inderlig å kjenne på gleden igjen. Føle mer energi og de gode følelsene. Da er det akkurat de små stegene du må ta i riktig retning for å komme nærmere målet. Sette av tid til egenomsorg og ta skrittene i riktig retning. Dekke dine egne behov. Har du tenkt over hvorfor du møtte veggen? Kanskje var det fordi du ikke tok vare på deg selv og lyttet til kroppen. Jeg vet ihvertfall at det stemmer for min egen del. Jeg tok ikke godt nok vare på meg selv. Jeg kjørte på til det smalt og måtte lære meg å gi selvkjærlighet.

«Når det dukker opp noe du har lyst til, må du gjøre det med en gang» sa damen som satt rett ovenfor meg og ga meg en Reading. Jeg forsto hva hun mente. Jeg hadde en tendens til å overhøre stemmen eller lysten, og da tok det bare noen minutter så var den allerede slukket. «Du må gjøre det med en gang» sier hun igjen da jeg nikket gjenkjennende. Det er noe med det å gjøre det med en gang tankene eller følelsen slår inn. Ikke la det gå over. Om du ønsker deg til et annet sted må du sette deg selv i bevegelse.

Hva er dine behov?

For hva er det som stopper deg i å ta bedre vare på deg selv? Du ønsker kanskje å trene mer, være ute i skog og mark. Spise sunnere. Eller rett og slett lære deg selv å kjenne. Styrke selvfølelsen eller få orden på tanker og følelser. Føle deg bedre, være glad. Kjenne på lykkefølelsen.

Vi er forskjellige og har ulike behov. Hva trenger akkurat du for å trene på å gi selvkjærlighet?
Kanskje det kan være å gå en tur. Sitte i stillhet å lese en god bok. Ta deg et varmt bad. En sykkeltur. Melde deg på et kurs du lenge har hatt lyst til. Bare du vet hva som skal til for at du skal føle deg bra og gi deg selv mer egenomsorg slik at du styrker og dyrker din selvkjærliget slik at du øker selvfølelsen. Så når du nå tenker etter. Hva er dine behov for at du skal stille opp for deg selv og gi deg mer selvkjærlighet?

Skal vi bygge opp oss selv etter at korthuset har falt må vi begynne med grunnmuren. Selvfølelsen. For å bygge den opp igjen må vi sette av tid til oss selv og egenpleie. Gjennom egenomsorg gir vi oss selv kjærlighet. Selvkjærlighet. Du må bygge sten for sten og ta de skrittene som skal til for å komme til mål.

Få bedre flyt

Når du tar vare på deg selv gjennom selvkjærlighet styrker du selvfølelsen og da er du mer i balanse og du vil kjenne en flyt i livet. Det er ikke så mange hindringer i veien eller blokkeringer som jeg sier. Det motsatte av flyt er stillstand og blokkeringer. Kanskje føler du på en stillstand og blokkeringer i livet nå? Kanskje er det på tide å sette selvkjærlighet på dagsorden. Gi deg selv omsorg slik du selv ville gitt til din beste venn

Jeg er her om du trenger en hjelpende hånd på veien. Du kommer i kontakt med meg her

Anett-Kristin

Ønsker du deg noen tips for mer balanse i hverdagen finner du de her.

Føler du deg utbrent eller har møtt veggen. Her er tips slik at du kan få det bedre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen