Angst og frykt – hva ligger bakenfor?

Det er ikke godt å leve med angst og frykt. Det å hele tiden se seg over skulderen, fordi man føler at noen er bak seg. Følelsen over å være utrygg. Når den følelsen tar plass i kroppen, kan den til slutt ta helt over.

Alt starter et sted. Det kan være små hendelser som legger seg som frø som får spire å gro. Det er ikke bestandig vi vet bevisst hva den bakenforliggende årsaken til angst og frykt er. Det ligger som regel langt bak i tid og til barndom og oppvekst. Er du spesielt sensitiv kan det være at du har kjent på utrygghet rundt deg fordi du tar inn fornemmelser og stemninger rundt i omgivelsene.

Det kan være høye lyder, sinne, aggressivitet fra andre, utrygge voksne, mennesker som endrer adferd eller mobbing, som kan være en bakenforliggende årsak til angst og frykt. Mange er lettskremte. Har vi blitt skremt i barndom og oppvekst kan dette være nok til at angsten setter seg. Kleber seg fast i deg. Det som startet det hele, kan være med å trekke til seg farer der ute. Som fluepapir som tiltrekker seg alle fluene i nærheten. Man går rundt og engster seg eller er redd for det meste. Det er svært ubehagelig og til slutt kan det ta helt overhånd. Stress og indre uro kan også forårsake angst og frykt.

Angst og frykt er usunt

En frykt eller angst kan bestå av mange frykter som har lagt seg lag på lag opp igjennom årene. Etter hvert føles det som en stor angstklump. Frykten tar frykten og til slutt er man engstelig for veldig mye. Det er ikke sunt. Alt rundt oss er ikke så farlig som vi i utgangspunktet tror. Vi trenger å lære kroppen til å slappe av. En opplæring i trygghet. For å få tilbake tryggheten i kroppen må vi nøste opp i hva som skaper utrygghet og hvorfor redselen har tatt tak og ikke vil forlate kroppen. 

For å kvitte oss med frykt og angst som dette bildet viser må vi finne tilbake til hvorfor den oppsto.

Angst og frykt, spor fra barndommen

Jeg så en episode av Nanny 911 her for en stund tilbake. Serien handler om familier som trenger hjelp utenfra (Nanny) til å oppdra barna og ofte hele familien. De trenger noen råd for å få litt mer harmoni og en velfungerende familie. I denne episoden hadde de blant annet en 11 årig gutt som pleide å komme inn til foreldrene om natta. Hver natt sov han i foreldrenes seng. Da Nanny tok en grundigere gjennomgang i familien oppdaget hun at denne gutten likte å spille dataspill. Hun satte seg ned sammen med han og så på mens han spilte. Det viste seg at spillet hadde en 16 års grense. Nanny stusset over dette, og gikk til faren og fortale hva hun hadde oppdaget. Hvorpå faren svarte at sønnen hans var så voksen for alderen, så det gikk helt fint. 

Nanny koblet de to hendelsene sammen. Senere spurte hun 11 åringen om hvorfor han sov hos foreldre hver natt. Da forklarte han at han våknet og fikk en følelsen av at det var noen som skulle ta ham. Han var engstelig for å være alene. Tryggheten var da i sengen hos foreldrene……. Nanny konfronterte far igjen og lurte på om han fortsatt mente at disse dataspillene ikke påvirket sønnen hans….. Faren måtte nok innrømme at de kanskje gjorde det allikevel. Sammen ble de enige om å fjerne spillene med en høyere aldersgrense.

En annen episode jeg hørte om nylig var en kvinne som likte å lese krim, men mente at det hun leste ikke påvirket henne i noen særlig grad…… men i neste setning fortalte hun meg at sto hun på t-banen alene kunne hun ofte få en ekkel følelse fordi hun følte noen kunne komme bakfra og overfalle henne…..

Bli mer bevisst

Alt vi tar inn påvirker oss i større eller mindre grad. Som høysensitiv føler vi sterkere og dypere. Så det å være mer bevisst på hva vi tar inn, hva vi ser og hører på vil gjøre oss tryggere.

Opplevelser fra barneårene setter seg dypt i oss mennesker. Manglet du trygghet som liten setter det seg i kroppen og vil følge deg opp i voksenlivet. Tryggheten skapes når du får ryddet opp i alle fryktene.

I coachingen kan vi finne ut av hvor angst og frykt egentlig stammer i fra. Gjennom coachende spørsmål og øvelser finner vi det som ligger lagret i kropp og i det ubevisste i deg. 

Du er sterk nok til å ta opp kampen, få fjernet redselen. For når den har tatt over boligen din har du mulighet til å rydde og vaske den ut. Rense å ta tilbake tryggheten i deg og boligen. Det er som en uvedkommende har kommet på besøk som tar seg til rette. Men ved å ta noen grep kan vi selv bestemme hvor lenge den skal oppholde seg der.

Jeg har selv hatt så mye angst og frykt kroppen og vet hvordan den sitter i og tar over, men jeg har også sendt den på dør. Ryddet opp i fryktene og kjenner godt til den befriende følelsen det er når den slipper kroppen.

Bedre livskvalitet

Når frykt og angst slipper gir det en friere kropp som vi bestemmer over selv. Alle chakrene som kommer på plass. Energien som flyter lett gjennom kroppen som en elv som strømmer lett og ledig i passe tempo gjennom landskapet. 

En fri kropp endrer så mye for livsgnisten og lykken. De fleste livsområder blir endret. Du blir fri og ny. Tryggheten på å være deg selv, eller bli kjent med deg selv på en ny måte. Det er på så mange plan i livet dette kan løse seg opp. Omgivelser, relasjoner, kreativiteten, tryggheten i og rundt deg. 

Ønsker du å sende angsten på dør, bli en bedre utgave av deg selv? Du kommer i kontakt med meg her

Anett-Kristin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen