Kjærlighet er…….

Kjærlighet er ……. startet alle disse sitatene fra 70 tallet. De var populære og kom gjerne på fjøler, kaffekopper, asjetter og kjeleunderlag. Kjærlighet er å ta oppvasken sammen, Kjærlighet er å samle familien i julen, kjærlighet er å gi ham en festmiddag uten noen spesiell grunn, sitatene var mange.

For kjærligheten er mye og kommer i mange farger, former og faser. Og det var akkurat kjærlighet som kom til meg når jeg holdt på å male dette maleriet. 

Da jeg startet på maleriet hadde jeg mine fokusord for året i tankene, forandring og fornyelse, fordi jeg hadde bestemt meg for at jeg skulle bruke rosa og grønt som hovedfarger i mitt neste maleri. Det er farger jeg sjeldent har som hovedfarge, og på et så stort bilde blir det veldig synlig. (rosa altså, for grønt bruker jeg masse) Til å begynne med ble det mye sterke farger og maleriet slo imot meg på en måte. Men jeg ga meg ikke, skulle ikke blande inn andre farger, men holde meg til utgangspunktet.

Tanken var at jeg skulle holde meg til det abstrakte, men den delen måtte jeg bare gi opp. Detaljene som dukker opp i maleriet underveis må bare ut…….. denne gangen ble temaet kjærlighet. 

Kjærlighet er så mangt!

Kjærlighet er så mangt

Kjærlighet er så mye og betyr forskjellig for oss mennesker og hva vi legger i det. Det kan være Kjærlighet til naturen, til musikken, kunsten, til mennesker, dyr, og kjærligheten til seg selv.

Kjærligheten til seg selv, selvfølelse er det mange som har utfordringer med. Kanskje har de satt seg selv bakerst i mange år og glemt å pleie selvet. Ofte kommer dette fra barndommen at selvfølelsen ble svekket. «du skal ikke tro du er noe» (janteloven) (Du kan lese mer om selvkjærlighet i dette innlegget her.)

Mange savner kjærlighet i livet, eller hadde mangel på kjærlighet i oppveksten. Følelser som går i arv. Fra generasjon til generasjon. Den kan være vanskelig å forstå og gi. Vi gir noe videre på den måten vi selv fikk/eller ikke fikk. Eller det motsatte det vi ikke fikk selv blir vi veldig opptatt av å gi videre.  «Jeg fikk ikke, derfor skal jeg»……..da er vi det bevisst og blir oppmerksom på at, jeg ønsker å gi videre det jeg selv ikke fikk. Ved at du tenker slik gjør at du bryter kjeden som har vært tilbake i generasjoner, og de som kommer etter deg lærer å gi videre.

Oppfatter forskjellig

Hvordan vi viser kjærlighet til hverandre er forskjellig og ofte kan dette være roten for misforståelser. Fordi vi kan gi kjærlighet på en måte den andre ikke forstår fordi de selv mener at kjærlighet er noe annet.

Feks. Er du en person som liker å gi gaver for å vise din kjærlighet, kan det oppfattes feil om den du gir gaver til viser sin kjærlighet gjennom fysisk nærhet. Da er det akkurat fysisk nærhet han eller hun ønsker seg. Vi uttrykker og tar imot kjærlighet forskjellig.

Vi mennesker oppfatter verden gjennom våre fem sanser, se, høre, føle, lukte og smake. Så prosesserer vi det i vår indre verden, tanker og følelser. Vår opplevelse er unik og vår egen og derfor forskjellig. Det er så viktig å bli klar over hvordan vi selv tar inn verden. når vi lærer oss selv å kjenne, blir det lettere å forstå de andre rundt oss. 

Kjærlighetsspråket

Kjærlighetsspråket er en egen kommunikasjonskanal. Den må også læres. Snakker dere samme språk?

Kjærlighetens fem hovedspråk er: 
Annerkjennende ord
tid for hverandre
tjenester
gaver
fysisk nærhet.
Du kan lese alt om dette i boken; kjærlighetens fem språk av Gary Chapman

Om kjærlighet:
«vil man at en ting skal vare må man streve med å spare. Men om kjærlighet på jord, gjelder omvendt disse ord. Vil man at den skal vare, må man gi og ikke spare.»

Anett-Kristin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen