Selvfølelse din grunnmur – 8 tips

Når vi snakker om selvfølelsen vår, handler det om summen av inntrykk og tanker mennesker har om seg selv. Det kan være bra, eller mindre bra. Selvfølelse handler rett og slett om hvem vi føler at vi er.

Har man en god selvfølelse, er man gjerne bevisst på hvem man er og sine verdier. En med lavere selvfølelse er mer usikker på disse områdene. Det er alltid mulig å styrke selvfølelsen. Da må man finne ut av hvem man er eller vil være, og hvilke verdier som er viktig for en. For å bygge selvfølelse er det viktig å bli kjent med seg selv. Sine sterke og svake sider, forstå hvem man er og finne årsaken til at selvfølelsen har blitt svekket. 

Selvtillit handler om troen på det vi gjør og kan, og henger sammen med å mestre. Den kan være forskjellig i ulike situasjoner. Man kan ha høy selvtillit på noe man er god på fordi man føler seg trygg og dyktig der. Men man kan ha lavere selvtillit i noe man ikke har gjort før eller er i en ny jobb man ikke føler at man mestrer ennå. 

Dårlig selvfølelse

Det er forskjellige grunner til at vi føler oss usikre på oss selv og hvem vi er.  Mye henger sammen med barndom og oppvekst. Det kan være ting som ble sagt og gjort, noe som satt seg fast som sår eller et traume. Noen er mer sensitive enn andre og derfor mer åpne for påvirkninger. Mange har opplevd mobbing og den vonde følelsen har satt seg fast i kropp og sinn. Det kan være opplevelser fra barndom og ungdomsår som man legger lokk over og går videre uten å bearbeide hva som skjedde. Mange sammenligner seg med andre og tror og føler at de er mye bedre enn seg selv. 
Selvfølelsen kan også svekkes ved forskjellige overganger i livet. Som for eksempel ved utbrenthet. Da føler man seg langt nede og depresjon og angst kan melde seg. Årsaken til dårlig eller lav selvfølelse er forskjellig, men følelsene kan være ganske like. Å føle seg mindre enn bra nok.

Å gå rundt med dårlig selvfølelse hindrer deg i å leve det livet du ønsker deg. Det kan hemme deg i å utfolde deg å komme ut med hvem du virkelig er. Det er ødeleggende både privat og på jobb. Du går rundt med en følelse av at du er annerledes, ikke bra nok, du føler deg svak, ser på andre som bedre enn deg selv, dette fører igjen til at du snakker deg selv ned, og bruker dine ressurser feil. 

Sammenlign selvfølelsen din med grunnmuren på huset ditt.

Vår selvfølelse er vår grunnmur og du kan gjerne sammenligne den med grunnmuren på huset ditt.  Når vi bygger et hus er det grunnmuren som må på plass først. Den bør være solid og trygg slik at den kan bære selve huset som kommer oppå. 

Vi vil alle ha et solid fundament i selve grunnmuren på huset vårt, slik at det står stabilt og gir personene i huset trygghet og balanse. Det samme gjelder når vi skal bygge opp vår egen selvfølelse. Den skal bygges slik at den blir solid og stødig. Det gjør du ved å bli kjent med deg selv og rydde opp i gammelt rot. Sten for sten blir den sterk.

Skap deg det fundamentet du trenger for å få din beste grunnmur.

Din grunnmur

8 tips til hvordan du kan styrke din selvfølelse:

Få mine 8 tips til en bedre selvfølelse
 • 1# Aksepter deg selv.
  Begynn med å akseptere deg selv. Du er deg og helt unik. Du har masse flotte kvaliteter som alle andre mennesker.
 • 2# Slutt med negativt selvsnakk.
  Negativt selvsnakk holder deg nede. Med negativt selvsnakk blir også kroppsholdningen din endret ved at du automatisk gjør deg mindre enn du er. Bli bevisst ordene og hva du sier til deg selv – snu fokuset til alt det positive flotte som er bra med deg.
 • 3# Omtal deg selv på en positiv måte.
  Rett deg opp i kroppen og vær rakrygget og smil til deg selv i speilet hver morgen samtidig som du sier positive ord til deg selv. Når du retter deg opp i kroppen får du en stoltere holdning.
 • 4# Hva er dine gode egenskaper.
  Finn dine positive egenskaper og hva som er bra med deg. Skriv de ned og lag deg en liste. Fokuser på disse, gjerne daglig. 
 • 5# Fokuser på takknemlighet.
  Det er mye å være takknemlig for. Lag deg en takknemlighetsbok og skriv ned 3 ting daglig det du er takknemlig for. Når du fokuserer på takknemlighet, skaper det gode følelser.
 • 6# Fokuser på hvordan du vil ha det.
  Flytt fokuset over fra hvordan du har det idag til hvordan du egentlig vil ha det. Hvem er du, og hvem vil du være? Hvem er du når du har god selvfølelse. Hva drømmer du om og hvordan vil du leve ditt liv?
 • 7# Velg det positive.
  Smil til verden og verden smiler til deg heter det 🙂 og en god latter forlenger livet. Når man fokuserer på det positive, vil de negative sporene til slutt forsvinne og bli borte. Vi får mer av det vi fokuserer på. Når du fokuserer kun på det du vil – lages det nye stier i hjernen, og etter hvert vil du se og kjenne at livet åpner seg opp igjen og blomstrer.
 • 8# Sammenlign deg kun med deg selv

Lagre tipsene ved å følge denne linken her: 8 tips til bedre selvfølelse

Så et frø og la det vokse – Styrk din selvfølelse

For å styrke selvfølelsen må du endre på tanke og handlingsmønster. Gjøre endringer i livet som tar deg frem til ønsket mål. Det er som regel gamle tankemønstre og trosystemer som ødelegger for at man har dårlig selvfølelse.

Å styrke selvfølelsen er noe av det viktigste du kan gjøre for deg selv. Når du styrker selvfølelsen blir du kjent med deg selv og forstår mer av den du er. Det handler om å bli kjent med sine verdier og rydde opp i tanker og følelser man har om seg selv.

ofte er det gamle følelser som ligger og blokkerer. Når man finner tilbake til årsaken til hvorfor man har dårlig selvfølelse får man større innsikt i seg selv og kan gjøre endringer. Når vi vet årsaken har vi mulighet til å forløse blokkeringene.

Takknemlig

Jeg blir oppriktig glad i hjertet mitt når kundene mine begynner å snakke i fortid. Ting som har vært. Tanker og følelser de har lagt bak seg eller kvittet seg med. Når de har fått nye innsikter i sitt eget tankemønster og hvordan det har påvirket livet deres frem til de fikk det opp i bevisstheten og tok et valg på hva de ønsker å gjøre med det.

For vi har alle valg. Valg til å gjøre endringer i eget liv. Gjøre om på våre troer og overbevisninger. For er det sant alt det du tenker om deg selv? Mange av mine høysensitive kunder sliter med dårlig eller lav selvfølelse. Kanskje kjenner du deg igjen. Det å føle seg annerledes og rar i forhold til andre gjør at mange går innover i seg selv og tror at det er noe galt med en selv.

Når disse tankene og følelsene om deg selv får lov til å gro blir det din sannhet. Dårlig selvfølelse skapes ikke over natta, men et frø som blir sådd som vokser seg større og større. Det lille frøet som en gang ble sådd, kanskje i tidlig barndom vokser seg større og større og blir til ugress. Det du ikke ønsker, men allikevel fokuserer på. Det du fokuserer på får du mer av. Alle ordene og hva du sier til og om deg selv skaper en følelse hos deg. En mindre enn bra følelse. Det du tror på gjør deg til den du er. Har du gått igjennom livet og hatt dårlige tanker om deg selv, har du sådd nettopp dette frøet.

Hva er din egen sannhet?

Når du skal begynne å gjøre en endring må du først begynne å klippe ned dette treet/ugresset som du har latt vokse. Fjerne det helt. Rydde i jorda og så et nytt frø. Et nytt frø som er positivt rettet om deg selv, som gir deg en god følelse. La det få vokse å gro til en stor kraftig og vakker blomst eller et solid tre. Det du fokuserer på får du mer av, ikke sant?

Jeg hjelper deg med å styrke din selvfølelse slik at du blir trygg på hvem du er og hvem du vil være.  Å styrke seg selv vil ha en positiv effekt på både deg selv og de som er rundt deg. Når man ikke har det bra med seg selv, påvirker det også omgivelsene rundt en. Ved at du blir tryggere på hvem du er og hva som er viktig for deg og snakker til deg selv på en positiv måte, gjør at du blir gladere og utstråler en positiv energi som smitter over på dine omgivelser.

Gjennom en coachingprosess hjelper jeg deg til å belyse ditt indre landskap slik at du får klarhet og innsikt. Vi jobber med dine verdier, drømmer og mål, slik at du blir tryggere på hvem du er og ønsker å være.

Du kommer i kontakt med meg her.

Lære mer?

Å styrke selvfølelsen er noe av det viktigste du kan gjøre for deg selv. For å få til dette må du endre på tanke og trosystemene du har om deg selv, rydde i blokkeringer og bli kjent med dine verdier. Når du har gjort ryddejobben får du større innsikt i deg selv og en styrket selvfølelse. I min første bok; Når sjelen banker på, viser jeg deg hvordan du kan bli bedre kjent med deg selv, skape balanse og få indre ro. Du kan bestille den her: Når sjelen banker på

Anett-Kristin

Velkommen inn i gruppe for høysensitive på Facebook

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen