Snakker vi samme språk?

Han forstår meg ikke… kjent frase. Han eller hun forstår meg ikke. Dette er noe som ofte går igjen når jeg snakker med kundene mine. Og det er ikke så lett for andre å forstå…… at vi er mer sensitive enn andre eller sliter med angst og eller depresjon. De har ikke vært der vi er og har derfor veldig vanskelig for å sette seg inn i andres følelser. Ofte snakker vi ikke samme språk.

Har du møtt veggen, er utbrent sliter med depresjon og eller angst er det vanskelig eller helt umulig for andre å forstå hva du sliter med. De har ikke kjent det på kroppen selv. Det kan være utfordrende å forklare også når du ikke helt forstår det selv. Hva skjedde og hvorfor?

Vi mennesker oppfatter verden ulikt. Vi tar inn verden med våre fem sanser. Syn, hørsel, følelser, lukt og smak. Som regel er det en sans som er mer dominerende hos hver enkelt av oss. Jeg er en utpreget kinestetiker, altså tar inn via følelser. Min mann er en utpreget visuell person, han ser først og fremst i bilder. (han ser det for seg) (jeg føler det) 

Han forstår meg ikke – snakker vi samme språk?

Før jeg møtte veggen forsto jeg ikke alt dette. Jeg visste ikke at jeg var sensitiv. Kommunikasjonen mellom oss har til tider vært vanskelig for oss, eller meg. Vi snakket ikke samme «språk» bestandig. 

Han er det motsatte av meg og er ikke så følsom, og for han ble det vanskelig å forstå alle disse følelsene som jeg tok inn. Noe han ikke «kjente» på. Jeg derimot forsto ikke hvorfor han hele tiden måtte ha så mye detaljer når vi snakket sammen. Helt uvesentlig for meg og førte til mye frustrasjon. For at han skulle «se» det hele for seg trengte han flere opplysninger. Det blir som et puslespill som skal legges. Han trengte alle brikkene for å se hele bildet for seg. Det er slik han kommuniserer. Jeg var ikke så flink til å se i bilder den gang og forsto ikke alt dette. Jeg følte bare så mye. 

Bildet viser to mennesker som ikke forstår hverandre fordi de ikke "snakker samme språk"

Når vi ikke snakker samme språk blir det vanskelig å kommunisere. Om vi plutselig har en foran oss som snakker fransk til oss og vi ikke kan det språket, blir det vanskelig å forstå.

Når vi tar inn så mye gjennom følelsene våre og prøver å formidle det til personer som ikke forstår blir det som å snakke til veggen.

Når jeg forsto at vi oppfattet verden ulikt fikk jeg en ny innsikt.  Jeg måtte først og fremst lære meg å forstå meg selv som høysensitiv og hvordan jeg tok inn verden. Deretter begynte jeg å forstå hvordan min mann tok inn verden. Jeg ble mer oppmerksom på kommunikasjonen. Jeg forsto hvorfor det var viktig for han å få detaljer slik at han kunne sette det sammen i sitt bilde slik at han forsto. Irritasjonen som hadde vært ble byttet ut med forståelse.

En ny verden åpnet seg

Før jeg møtte veggen gikk hverdagen på autopilot og jeg fulgte rytmen der ute. Fulgte energien som var rundt meg og i omgivelsene. Det ble mye indre uro og stress og jeg forsto ikke alltid hvorfor jeg ble fortere sliten eller måtte takke nei til planlagte aktiviteter fordi jeg hadde tatt meg ut på noe annet. Det førte til mye frustrasjon og skuffelse. Både hos han og meg. Men det var før vi forsto. Før jeg visste hvorfor jeg ble sliten eller utmattet og ikke orket å være med på alt. Trengte oppladning og alenetid, men det forsto jeg ikke da. 

Når jeg forsto meg selv var det lettere for meg å kommunisere og få forståelse for hvordan jeg følte det og hvordan jeg hadde det. Kommunikasjonen idag er en helt annen enn tidligere år. Det er en egen oppvåkning når vi forstår.

Vi har lært hverandre å kjenne på nytt og har en helt annen kommunikasjon i dag fordi vi vet at vi tar inn verden forskjellig. Han kan fortsatt ikke sette seg inn i mine følelser og forstå hvordan det er. Det må erfaring til. Men han har en annen forståelse og det gjør at vi kommuniserer på et helt annet nivå enn før. 

Snakker samme språk

«Du forstår meg», er gjerne tilbakemeldinger jeg får fra kunder. Og jeg ser at de både er overrasket og lettet. Ja jeg gjør det. Forstår deg som er utbrent, møtt veggen. Kjenner på sterke følelser, indre uro, stress og angst. Jeg er sensitiv og «tar inn» andres følelser, forstår og har vært der selv.

Når vi får større innsikt i oss selv åpner det seg opp en ny verden. For å forstå andre, må vi først forstå oss selv. Våre verdier og hvem vi er.

Kommunikasjon er vanskelig, men utrolig spennende. Kjærlighet kommuniseres også gjennom et eget språk. Når jeg leste boken; kjærlighetens 5 språk, ga det meg noen nye innsikter. For der også er vi forskjellig. De fem grunnleggende kjærlighetsspåk er:

  1. anerkjennende ord,
  2. tid for hverandre,
  3. tjenester,
  4. gaver og
  5. fysisk nærhet.

Her er det også viktig at man snakker samme språk eller forstår den andre. Boken anbefales.

Alt godt

Anett-Kristin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen