Høysensitiv i arbeidslivet er utfordrende

Det er mange høysensitive der ute som kjenner på at arbeidslivet blir for mye. Det er stress og press og de føler at de hele tiden henger etter, eller kommer til kort. Mange jobber innenfor omsorg som barnehage, skole, eldreomsorg og sykehus. Det kan være lange dager og mye som foregår på arbeidsplassen både fysisk og mentalt. Mange føler at livet bare handler om jobb og kjenner på at de aldri får hentet seg inn igjen. Kanskje jobber du i åpne kontorlandskap som gjør deg ekstra sårbar med alt som foregår rundt deg. Å være høysensitiv i arbeidslivet kan være utfordrende.

Høysensitive i arbeidslivet er pliktoppfyllende og ønsker å gjøre en god jobb, men ofte er det stresset rundt som hindrer dem i å gjøren jobben så bra som de selv ønsker. Ofte blir de målt på hvor mange oppdrag eller kunder de rekker over. Da sniker det seg gjerne inn en følelse av dårlig samvittighet. Følelser som bearbeides dypt i kropp og hodet.  Det å føle at du kommer til kort og ikke får gjort den jobben du er satt til å gjøre går utover mestringsfølelsen og dårlig selvfølelse kan oppstå. 

Mange høysensitive sliter i arbeidslivet og står i fare for å bli utbrent om de ikke finner balansen.

Mange blir overstimulert som høysensitiv i arbeidslivet

Selv om den snikende følelsen av lav energi for jobben har kommet, så står de allikevel på pliktoppfyllende som de er. Biter tennene sammen og overhører kroppens signaler, som slår ut fysisk og mentalt. Det å presse seg selv er de flinke til. Risikoen er da stor for å bli utbrent.

Som høysensitiv har vi et mer fintfølende nervesystem, og er mer sensitive og vare´ på lukt, lys, stemninger og lyder. Man oppfatter lett stemninger i ett rom, om det er konflikter under overflaten, og hvordan andre mennesker egentlig har det. Vi er oppmerksomme på ting og situasjoner og legger merke til alt som skjer rundt oss og blir derfor ofte overstimulert. Å jobbe i et høyt tempo uten å hente seg inn igjen er ikke sunt for noen.

Bygg ditt solide hus

Husker du eventyret om de 3 små grisene som skulle bygge seg et hus slik at de var beskyttet for ulven? Den første grisen bygger seg et hus av strå, men ulven kommer og blåser det ned, den andre grisen bygger sitt hus av greiner, men også dette huset greier ulven å blåse ned. Den tredje grisen bruker lenger tid og bygger seg et stødig hus av solide materialer. Murstein for murstein bygger han opp murhuset sitt. Dette klarer ikke ulven å blåse ned. 

Den tredje grisen brukte god tid og fant materialer som passet best for god beskyttelse mot ulven. På samme måte må du som sensitiv bygge opp ditt eget solide hus som gjør at du står støtt i deg selv og tar vare på deg og dine behov. Finne din egen rytme i en verden som går altfor fort. Utenfor kan vinden bare blåse. Når vi får større forståelse av hva vi trenger for å næres på en god måte, er det mulig vi slipper å bli utbrent og overstimulert. Du er like god i jobben din selv om du hopper av stresset.

På innsiden

Stresset ligger inni deg. Når du kommer i kontakt med det som er på innsiden, bak uroen og følelsen av å bli tappet er du på god vei til å bli kjent med deg selv. Når du har indre ro og balanse lar du deg ikke stresse. Du har verktøy og nøkler til ditt eget stødige hus. Du bestemmer selv tempoet, og gjør endringene som skal til slik at du er mer i balanse. Når du er blitt kjent med deg, dine behov og verdier, får du større innsikt i hvem du er som person og tar fler gode valg som er riktig for deg selv som høysensitiv i arbeidslivet.

Det sies at det er vesentlig for en sensitiv person å finne sitt rette element for å unngå å bli utbrent. (og det er det) Jeg følte at jeg var kommet på rett hylle og elsket det jeg holdt på med, men jobben tok over alt og jeg datt over på yang side av vektskåla og deiset i bakken med et brak. Det kan bli for mye selv om vi elsker det vi gjør. Derfor er det vesentlig å finne den rette balansen i arbeidslivet sik at du ikke blir utbrent.

Hva er viktig for deg som høysensitiv i arbeidslivet?

Har du begynt å kjenne på at jobben begynner å tappe deg for energi er det lurt å stoppe opp og stille seg selv noen spørsmål. 
Hva nøyaktig tapper deg?
Føler du deg malplassert, Er det den lange reiseveien, er det dine kollegaer, er det for mye stress og press slik at du får dårlig samvittighet fordi du føler at du ikke får gjort en god nok jobb, eller brukt deg selv og dine ressurser på en god nok måte? 
Har du den rette jobben for deg?
Hva er viktig for deg i en jobb?
Kan du gjøre noe annerledes?
Hva er drømmejobben?

Det du trenger først og fremst er en timeout. Stoppe opp for en stund å hente deg inn igjen. Bli mer bevisst på hva som gir og hva som tar energi i arbeidslivet. Ikke bare kjør på videre og overhør signalene som du kanskje allerede har mottatt. Det kan være vanskelig å finne sitt eget tempo når vi tar inn så mye fra omgivelsene og det er da lett å følge energien rundt. Men som sensitiv blir du fortere overstimulert enn andre, derfor må du finne din egen plass og rytme i flokken.

Ønsker du noen tips til å være mer i balanse, kan du få mine fem tips til mer balanse i hverdagen i dette blogginnlegget her.

Har du allerede møtt veggen og ønsker deg noen tips til å finne fotfeste igjen, finner du de i dette blogginnlegget her.

Jeg hører gjerne fra deg. Du kommer i kontakt med meg her

Hjertehilsen fra

Anett-Kristin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen