En pause i hverdagen og ferie

Frikvarter var ordet som kom til meg i dag da jeg satt og skrev mine morgenskriblerier. Et lite frikvarter for å gjøre noe annet. En pause i hverdagen. Et pusterom fra verden utenfor er noe vi trenger av og til, også i ferietiden. Og kanskje aller mest da. 

Da vi gikk på skolen, hadde vi dette frikvarteret mellom hver skoletime for å gjøre noe annet. Tømme hodet for alt vi hadde sittet og mottatt og jobbet med. Det kan være utfordrende å ta inn nytt stoff, eller bare det å sitte stille og jobbe flittig. Da var det en befrielse når vi hørte skoleklokka ringte ut og vi fikk en pause i hverdagen vår. Det var ikke mye som holdt oss tilbake da.

Det var bare å komme seg ut for å få luft og røre på seg. Kjenne på frihetsfølelsen det ga å reise seg fra pulten, ta de få skrittene ut i det fri og bevege seg. Være med venner snakke fritt, leke og tøyse og være i aktivitet. Et frikvarter gikk ofte fort, men vi hadde fått en pause i hverdagen fra teori og innputt. Gjort noe annet. Korte pauser gjennom dagen gjorde nok at vi lettere holt ut og holdt motivasjonen og læringen oppe.

Hvor ofte tar vi slike frikvarter i hverdagen?

Tenk hvor mye innput vi får hver og en av oss i hverdagen. På jobb og studier, gjennom media og ellers i fritiden. Balanse i hverdagen er superviktig for at vi skal være vår beste versjon, og om vi glemmer å ta en pause gjennom dagen kan vi ofte bli overstimulert og ute av balanse. Er du flink nok til å ta en pause eller fler i hverdagen din?

Mye innput også i ferien

Nå når ferien står for døren, tenker vi kanskje ikke så mye over at vi fortsatt trenger disse frikvarterene, fordi vi forbinder ferie med frihet og late dager med sol og varme, og vi kan slappe mer av. 

Sommeren er en yang tid med mye aktivitet, og den beste årstiden i mine øyne. Det er så herlig å kunne gå med lette tynne klær og trå barbeint i gresset. Bare å nyte så godt vi kan. Solen står tidlig opp og varmer og lyser opp dagene. Blomstene kommer med sine vakre sterke farger. Det er blomstring og vekst. Fuglene synger høylytt og humla suser.  Ved havet kjenner man lukten av salt, tang og tare. Det er måkeskrik og bølger som slår mot land, mens vi hører båtene tøffer rundt. Folk og fe er ute i gatene og det er liv og røre. Det er mange inntrykk som vi bearbeider helt ubevisst og er endel av sommerbildet. 

Sommeren er også da mange mennesker samles og treffes i ferien. Ferier er ofte familietid. Det kan bli mye å ta inn hver eneste dag om man er mange tett samlet, og det kan føles vanskelig å tenke egne tanker når man har mennesker rundt seg hele tiden. 

Det er da det kan det være lurt å innføre et frikvarter innimellom hvor man er alene med seg selv. Vi trenger stillhet og egentid også i ferietiden. En pause i hverdagen selv om det er ferie. Det kan bli for mye for mange å være sosial og samtidig ta inn alt som skjer rundt en. For å klare å opprettholde balansen også i ferietiden er det smart å innføre sitt eget frikvarter. Sette av tid til seg selv. Vi trenger alle å hente oss inn. Om vi er ekstroverte eller introverte høysensitive. Ta en pause i hverdagen også i ferietiden.

Innfør en pause i hverdagen i ferien

Egentid er superviktig for å holde balansen gjennom ferietiden. Det trenger ikke være store greiene. Det kan være at du kan gå en tur alene. Stå opp tidligere enn resten av familien for å få noe tid for deg selv. Trekke seg tilbake med en bok, eller bare sitte å være i stillhet. (meditere) Det vesentligste er å finne plass i tidsskjemaet til å ta en pause i hverdagen fra alt støy som er rundt. Du må selv stille inn din klokke slik at den ringer ut for et frikvarter. 

Så hvordan kan du sette av tid til deg selv i ferien, uten å kjenne på dårlig samvittighet. Kanskje må du planlegge når og hvor du trenger det mest. Frikvarteret gjelder like mye som ellers i året og Kanskje trenger du det ennå mer i ferietiden. 

Et sommerbilde som viser at man kan ta en pause i hverdagen også i ferietiden for å unngå å bli overstimulert.

Jeg har hørt at mange trenger en liten pause og ferie etter ferien fordi det har blitt mye i ferien og de trenger å hente seg inn igjen før hverdagen begynner igjen. Kanskje er det bare små pauser innimellom som hadde vært løsningen her.

Ta deg litt fri og egentid i ferien slik at du slipper å bli utladet, men holder balansen også i ferietiden.

Har du ikke fått mine tips for mer balanse i hverdagen får du de her.

Har du spørsmål eller trenger en samtalepartner (coaching) hører jeg fra deg. Du kommer i kontakt med meg her.

Manuset til boken min skal nå til språkvask, et skritt nærmere utgivelse. Du kan lese mer om skriveprosjektet om utbrenthet og høysensitiv her.

Ønsker deg fine sommerdager.

Anett-Kristin

Ønsker du å komme i kontakt med andre høysensitive er du velkommen inn i gratisgruppa for høysensitive på Facebook her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen