Slik unngår du stress og utbrenthet

Tror du at utbrenthet ikke kan skje med deg fordi du elsker jobben din? og på den måten unngår stress og indre uro fordi du liker det du gjør?

«Jeg bare elsker jobben min. Jeg liker å ha mye å gjøre og har mange baller i lufta hele tiden. Ideene bare strømmer mot meg. Det er så mye jeg vil og ønsker å få til» Sa hun. Entusiasmen i stemmen var til å ta og føle på. Jeg har hørt det før. Iveren over jobben deres og det å kunne gjøre det en elsker her i livet– og det er helt fantastisk, for Jobben vår er livet vårt. Det er der vi oppholder oss det meste av tiden. Det er så viktig å ha en jobb man trives med og føler at jobben man gjør er verdifull for seg selv og andre. Å ha en meningsfull jobb er alfa og omega. 

Jeg hørte iveren i stemmen hennes, men også «stresset og oppkavetheten» om jeg kan kalle det det. Energien kom mot meg, som om den var utømmelig. Det bare rant ut av henne alt hun var med på og hadde fått til allerede og planene hun hadde videre. Det var et tydelig «stå på gen» jeg var vitne til og i tillegg taklet hun familielivet med mann og barn. Hun var i sitt rette ess. En fantastisk følelse av energi og pågangsmot strømmet mot meg. Jeg kjente meg igjen. 

For det er fantastisk herlig å jobbe med det en elsker. Men det kan gjøres på mange ulike måter. For er det bare når man «gønner på» så kommer man dit man vil?

Blir man utbrent om man unngår stress?

Fra topp til bunn er et stort fall. For noen detter man plutselig i bakken med et brak, for andre kommer den snikende. Utbrentheten. Følelsen av å falle og miste seg selv, energi og kreativitet. For det er ikke bare «å gønne på».

Det er ulike grunner til at man blir utbrent. Det kan være jobben/arbeidslivet som krever mye og eller alt som skjer på privaten i tillegg. Ofte er det en kombinasjon. Det er en helhet i hvordan vi lever livene våre og hva som skjer rundt oss. Så selv om du ikke tror at det kan ramme deg fordi du elsker det du holder på med – så er det fortsatt mulighet for det om du bare «gønner på» uten å ta vare på deg selv. 

Jeg elsket også jobben min, men allikevel ble jeg utbrent. Hvorfor? Fordi jeg ikke tok vare på meg selv og overså signalene kroppen prøvde å gi meg. Jeg hadde så mye jeg ønsket å gjøre og sto på helt til det ikke gikk mer. Jeg var tom. Det har jeg lært av og unngår nå stress i meg selv og i omgivelsene. Dette forteller jeg mer om i boken jeg skriver, og har du lyst til å lese den kan du kjøpe den her.

positivt og negativt stress?

Jeg har jobbet med mange som elsket jobben sin, men på et eller annet tidspunkt ble det «for mye». Da er det ofte stress og den indre uroen som har bygget seg opp. Fordi de ikke visste hvordan de unngår stress .

Positivt og negativt stress er det mange som snakker om og som er en strofe jeg har hørt store deler av livet. – Jeg skjønner hva de mener for når du elsker jobben din så ser du ikke på dette som stress. Men allikevel, stress er ikke bra hverken på den ene eller andre måten. Hva når det positive stresset flyter over – da blir det jo negativt stress og da er faren der igjen for å drukne – miste seg selv og energien. 

Hva kan være årsaken til at det går over til stress da?

Når man trives i jobben sin og har kontroll på alle ballene man har i luften går det som regel bra, men det er når det bikker over og det blir flere oppgaver enn tidligere og man fortsatt står på og tar imot, det kan bli utfordrende og håndtere. Det kan være at det oppstår nye oppgaver i jobbsammenheng som man må takle eller at det skjer mye på familiefronten. Totalen av alle baller som skal sjongleres kan derfor bli mye. For mange baller i luften blir vanskelig å håndtere når ballene kommer litt herfra og derfra i tillegg til de man i utgangspunktet har. 

Så kan det oppstå dårlige følelser fordi man føler at man ikke får gjort en like god jobb som man ønsker, fordi det har blitt flere oppgaver å forholde seg til. Kanskje kan det være kollegaer det kan være utfordrende å kommunisere med. Kommunikasjonen blir gjerne annerledes når man jobber under stress. Små ting kan plutselig være vanskelig å forholde seg til og mye blir et ork. Gløden og entusiasmen man hadde over jobben i utgangspunktet blir borte, og det blir til slutt tungt å gå på jobb.

Om man tar på seg fler og flere oppgaver enn man føler at man klarer gir man samtidig også et signal på at man klarer å håndtere det. Det er din oppgave å si ifra når du har nok…..eller når det blir for mye. Mange mennesker er skrudd sammen slik at de står på og er «flink pike» (og gutt). Og det kan være bra, men man må huske å ta vare på seg selv. Så hvordan kan du unngå å gå i fellen da tenker du kanskje, slik at du unngår stress.

Slik unngår du stress i livet.

Det handler om å ta vare på seg selv og sette av nok tid til pleie og egenomsorg. Ta kroppens signaler på alvor. Bli kjent med den du er gjennom å vende innover i deg selv i stillhet. Lær deg å finne balansen mellom aktivitet og hvile. Planlegg dagene og skriv lister over gjøremål og hak av når det er gjort. Lær deg å si nei takk om det kommer nye baller din vei som du ikke har mulighet til å ta imot og håndtere. På denne måten unngår du stress og skaper mer balanse. I dette blogginnlegget deler jeg med deg mine 5 beste tips til mer balanse i hverdagen.

Sett av nok tid til pleie og egenomsorg, slik unngår du stress og utbrenthet

Har du allerede begynt å kjenne på en følelse av indre uro. På Stresset som opparbeider seg og at vondter i kroppen oppstår. (men ser kanskje ikke sammenhengen ennå). Da er det den indre uroen som må håndteres først. Hva handler uroen om? Hva er det som går på turbofart og i helspinn innvendig. Når og hvor er dine faresignaler. Finn ut av stresset først. Her kan du lese mer om hvordan stress setter seg i kroppen.

Kan skje oss alle.

Selv om jeg elsket jobbe min – var den forbundet med stress, selv om jeg ikke så det da. For det var mye som skulle gjøres på kort tid. Da hang ikke kroppen med det hodet ville.  Hos meg satt stresset som en klump i magen, men det tok meg år før jeg forsto hva dette egentlig var. Nå er stressklumpen i magen borte.

Ja det kan skje oss alle, vi kan bli utbrent om vi ikke er gode nok til å ta vare på oss selv og finne balansen i hverdagen. 

Er det meningen at du skal klare å håndtere alle ballene som kommer din vei, eller er det noen som du kan la være å ta imot? Kanskje spretter de en annen vei.

Hva om du kunne ha mange baller i lufta – men lærte deg å sjonglere dem med kontroll og balanse slik at du unngår stress?

Jeg hjelper deg på veien til indre ro og trygghet og en mer balansert hverdag slik at du unngår stress i livet.
Du kommer i kontakt med meg her.

Anett-Kristin

Er du høysensitiv kan du bli med i vår gratisgruppe på FB her

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen