Hvem er du egentlig?

«Det der er ikke jeg god på» eller «Jeg er ikke flink til…». «Jeg gjør ikke det». «Jeg er ingen selger», «det er ikke meg» «jeg er ikke kreativ» eller «jeg kan ikke male». Dette er ord og uttrykk jeg ofte hører og kanskje kjenner du deg igjen? Når du ikke er eller kan alt dette, hvem er du da egentlig?

Ofte er vi mer bevisste på hva vi ikke kan eller ikke er, enn hva vi faktisk kan og er. Hva vil skje om vi snur opp ned på det hele og heller fokuserer på hva vi kan og hvem vi egentlig er? Da blir det lettere å forstå seg selv og bli kjent med sine sterke og svake sider. Eller sagt på en annen måte, finne sine verdier. 

Når vi hele tiden fokuserer på det vi ikke kan eller føler at vi er, blir det et negativt spor som drar oss ned. Om vi istedenfor setter søkelyset på alt vi er og kan vil det løfte oss opp. Dette er noe vi skulle ha blitt kjent med allerede i barndom og oppveks. Lære oss å sette pris på hva vi er gode på, og styrke mer av denne positive energien. Det gjør noe med selvfølelsen. Det er så fort gjort å tenke på alt det man ikke er eller ikke kan. Alle kan ikke være alt. Vi er gode på forskjellige ting, og sammen skaper vi en helhet. Skal vi lage et fargerikt lappeteppe trenger vi ulike farger og former som spiller på lag med hverandre, slik at det blir det flotte og unike teppe vi ønsker oss.

Verdiene forteller deg hvem du egentlig er?

Det er gjennom våre verdier og hva som er viktig for oss vi forstår hvem vi er som person. Verdier er noe vi jobber mye med i en coachingprosess. Ofte er vi ikke bevisst våre verdier. Når vi henter de frem fra underbevisstheten, (ja for vi må ofte grave litt dypere) og blir kjent med dem og hvorfor de er viktige, får man en større innsikt og forståelse av hvem vi egentlig er og ønsker å være. 

Verdiene våre er forskjellige på ulike livsområder. Du kan ha noen verdier som er viktig for deg i en jobb, men på andre livsområder som familie /venner så er det andre verdier som teller høyest. I boka jeg skriver kan du lære mer om verdier. Du kan bestille boka her; Når sjelen banker på

Er du f.eks. ute etter en ny jobb eller hvilken jobb som passer deg best, er det lurt å bli kjent med dine verdier. Først da forstår du hva du er ute etter i en jobb eller får en større innsikt i hvorfor du ikke trives der du er. 

Hvem du egentlig er, er letter å forstå når du kjenner dine egne verdier. Bildet viser et maleri med tre personer som er nysgjerrig på hverandre.

Gå dypere

Så tilbake til uttrykkene innledningsvis. «Det er ikke meg» «jeg er ingen selger», Spørsmål som kan stilles er gjerne hvorfor ikke det? Da kommer du lenger innover i dybden og som regel er det en følelse som oppstår. Er det noe vi «føler» at vi ikke er, men har lyst til å tilegne oss, er det følelsen vi må endre på. 

Om noen har fortalt at du ikke kan male, eller er kreativ, du har ikke sangstemme osv. Så er det gjerne det som setter seg fast og blir en sannhet og noe man kan tro på. Da blir dette noe som forfølger en hele livet. Fordi man tror på at det er sant. Men hva om det lille barnet i deg virkelig hadde lyst til å lære å male, være kreativ eller synge av full hals, ville en slik liten kommentar eller replikk satt en stopper for det. Da blir også gleden og lysten over å lære borte, fordi man tror man ikke kan.

Gleden må finnes frem

Glede er noe vi må ha med bak ethvert prosjekt man ønsker å fordype seg i. Ønsker du å lære å male, eller bli en bedre selger – må det være glede bak. Er gleden borte blir det vanskelig å oppnå. Du må ha lyst og et ønske om å lære og få til, du må få tak i gleden

Glede er en følelse som oppstår når det er noe du har lyst til å få til. Er det ikke glede der er det nettopp gleden du må finne tilbake til eller undersøke dypere hvorfor den forsvant. Har du en jobb du trives i, gleder du deg til å gå på jobb hver dag. Jobben gir deg noe. Den gir påfyll av energi. Når det motsatte skjer og du føler deg tappet og det er lite lystbetont, er det på tide å sette søkelyset på hvorfor og hva som er årsaken til at det ble sånn. Det kan være første tegn på utbrenthet.

Hva er egentlig best for deg?

«Gi meg et bord innerst i hjørnet, og la meg sitte i fred» disse strofene er fra Di Derre og «Børs Cafe», som jeg hørte på for litt siden. Nå kommer de til meg igjen og igjen. Etter hvert forstår jeg hvorfor. Et signal til meg selv om hva det er jeg trenger når jeg skal sette med ned å være kreativ med tekst som nå. Da trenger jeg å være alene i stillhet med ro rundt meg, det er da jeg jobber best og kan fordype meg. Her er vi forskjellige som personer.

En som er utpreget sosial trives kanskje ikke like godt på et hjemmekontor, men trenger å være i et felleskap med kollegaer rundt seg for å fungere best.

Noen trenger faktisk lyder rundt seg når de jobber. Jeg var også sånn før, likte å ha på radio eller musikk. Nå trenger jeg stillhet for å jobbe i dybden. En annen får krampe om det blir for stille rundt seg.

Andre ser på frihet som sin høyeste verdi i arbeidslivet og da blir det ofte feil for dem å jobbe i en åtte til fire jobb. For å forstå mer av deg selv og hvem du egentlig er gjør du lurt i å bli kjent med dine verdier.

Som mennesker er vi forskjellige. Vi har hver vår bakgrunn som preger oss. Alle opplevelser former oss. Våre verdier og hva vi tror på gjør oss til det menneske vi er. I dette blogginnlegget; våre verdier i livet er det grunnleggende, kan du lese mer om verdier. Du finner det her

Så hvem er du egentlig? Hva er du god på eller elsker å gjøre?

Ønsker du min hjelp til å bli bedre kjent med deg selv og dine verdier, kommer du i kontakt med meg her

Anett-Kristin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen